vrijdag, 7. september 2012 - 14:58

Half miljoen euro aangetroffen in kofferbak

Amsterdam

In een kofferbak van een auto is donderdagavond tijdens een wapencontrole in stadsdeel De Pijp in Amsterdam, een koffer aangetroffen met daarin 500.000 euro. Dit heeft de politie vrijdag laten weten.

In de auto zaten een 19-jarige man en een 21-jarige vrouw. Zij zijn aangehouden en zitten nog vast. “Een vondst als deze is een zogenaamde ‘bijvangst’,” zegt commissaris Jan Swaan, chef operationele zaken van district Zuid.

“Hoofddoel van de wapencontrole is het van de straat halen van wapens zodat het veiliger wordt in deze buurt. Je ziet vaak dat wapenbezit hand in hand gaat met andere criminele activiteiten zoals drugshandel en witwassen. Dat we nu deze vondst doen in deze wijk is voor ons daarom een extra reden om alert te zijn. We onderzoeken op dit moment waar het geld vandaan komt.”

Donderdag vonden op diverse plekken in De Pijp wapencontroles plaats. In totaal werden hierbij 372 personen en 93 voertuigen gecontroleerd. Agenten troffen 9 wapens aan, variërend van een zakmes tot een hakbijl.

De Pijp is voor drie maanden aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. In dit gebied is het de politie toegestaan om preventief te fouilleren. Met enige regelmaat vinden er zogenaamde ‘preventief fouilleer-acties’ plaats.

In het Centrum, Zuidoost, Oost en West worden al langer wapencontroles gehouden. In 2011 zijn daarbij in totaal 879 wapens gevonden en 163 personen aangehouden.
Provincie:
Tag(s):