donderdag, 10. mei 2012 - 13:45

Kerktorens Uithoorn dreigen om te vallen

Uithoorn

De kerktorens van de Sint-Jan de Doperkerk in Uithoorn dreigen om te vallen. De kerk die beter bekend staat als de Schanskerk, verkeert al jaren in slechte staat. Dit laat een woordvoerster van de gemeente weten aan Blik op Nieuws.

Tijdens een inspectie van de fundering bleek dat het 38 meter hoge gevaarten zeer instabiel zijn en een direct gevaar vormt voor de omwonenden. De gemeente heeft in een straal van 60 meter rondom de kerk een afzetting geplaatst. Het winkelcentrum Amstelplein ontruimd en ook de aangrenzende parkeergarage is gesloten voor het publiek. Bewoners van het gebied worden geëvacueerd en zullen elders worden opgevangen in een sporthal.

'Het is bij ons al enige tijd bekend dat de fundering van de kerk slecht is. Sinds 2009 zitten er al netten over de kerktoren heen. Bij inspectie is gebleken dat de kwaliteit van de fundering sneller achteruit is gegaan dan aanvankelijk werd gedacht', aldus de woordvoerster.

Op dit moment is een aannemer aan het werk om de klokken te zekeren. De haan en windwijzer zijn vanmiddag van de kerk gehaald.

De verwachting is dat de werkzaamheden nog tot diep in de nacht gaan duren. Het gebied blijft in ieder geval tot morgenochtend afgezet. Dat betekent dat de bewoners vanavond niet naar huis kunnen.

De meesten van hen hebben inmiddels een slaapplek gevonden, dan wel bij familie of vrienden, of in een hotel dat aangeboden wordt door de gemeente, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Winkeliers van het naastgelegen winkelcentrum reageren woedend op het plotselinge besluit tot ontruiming. Volgens hen gaat het om een politiek spel om de kerk zo snel mogelijk te kunnen afbreken na jarenlang gesteggel met het bisdom en Stichting B.O.U.D. Uithoorn die wil dat de kerk blijft.
Provincie:
Tag(s):