maandag, 5. maart 2012 - 9:17

Mogelijk wetgeving voor minder zout in eten

Voedingsfabrikanten moeten snel hun zout- en vetgehalte omlaag brengen, want anders komt minister Schippers (Volksgezondheid) met maatregelen. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

De producenten krijgen tot eind 2012 de tijd om hun producten aan te passen. Schippers vindt dat de reductie van zout en vet in de voeding niet snel genoeg gaat, maar toch krijgen de producenten nog wat tijd. Als de producenten meewerken is het resultaat volgens haar beter.

De meeste Nederlanders krijgen te veel zout binnen. Een volwassene heeft per dag zes gram zout nodig, maar door de bank genomen krijgt een man per dag ongeveer 9,9 gram zout binnen en een vrouw 7,5 gram. Dat komt vooral doordat ook de dagelijkse voedingsmiddelen zoals brood te veel zout bevatten.
Door langdurig te veel zout binnen te krijgen lopen mensen meer kans op ernstige ziekten.

In het verleden probeerden ministers veelal via landelijke campagnes op een gezondere leefstijl aan te dringen. Schippers in de Volkskrant: 'Toen zijn veel adviezen afgevuurd op mensen, via folders en tv-spotjes. Dat is een schot hagel dat geen doel treft.'

Schippers wil de burger op lokaal niveau ertoe bewegen zijn leefstijl te veranderen. Zo moet hij meer gaan bewegen, gezonder gaan eten en drinken en kinderen moeten sporten. Schippers wil dat vooral stimuleren via scholen, clubs en verenigingen. Daarover maakt Schippers afspraken met gemeenten, provincies en bedrijfsleven.
Provincie:
Tag(s):