vrijdag, 15. juni 2012 - 18:33

Oorzaak busramp België blijft onduidelijk, onderzoek richt zich op chauffeur

Amsterdam/Brussel

De Zwitserse procureur Olivier Elsig van Wallis heeft op een persconferentie in Brussel gezegd dat het busongeval in het Zwitserse Sierre hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan een oorzaak die te maken heeft met de chauffeur van de bus. Dit meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws vrijdag.

Verschillende hypotheses uitgesloten

Na drie maanden onderzoek kon het Zwitserse parket verschillende hypotheses uitsluiten. Op het moment van het ongeluk reed de bus niet te hard (toegestane snelheid in de tunnel is 100 km/u; de bus reed tussen de 99 km/u en 101 km/u). Ook is uitgesloten dat de bus technische mankementen had of dat er een ander voertuig bij het ongeval betrokken was. Er was verder ook niets mis met het wegdek en de 34-jarige buschauffeur was ook niet onder invloed van alcohol.

Oorzaak mogelijk bij chauffeur
Elsig in de krant: 'We moeten de oorzaak waarschijnlijk zoeken bij de chauffeur'. De bus had twee chauffeurs. Eerst zat de 52-jarige buschauffeur achter het stuur. Rond 21.10 uur nam zijn collega het over. Nauwelijks 2 minuten later gebeurde het ongeval. De bus raakte in Sierre de wand van een tunnel en kwam 75 meter verder tot stilstand. Er waren geen remsporen of tekenen dat de bus van richting is veranderd, zo blijkt uit het onderzoek van het Zwitserse parket. De voorkant van de bus was compleet weggevaagd.

Afronding onderzoek
Het onderzoek is nog niet volledig afgerond.
Het toxicologisch onderzoek van de chauffeur van de bus moet nog worden afgewerkt. Ook de beelden van het ongeval vergen nog bijkomend onderzoek. Naar verwachting zal dit onderzoek tegen het einde van de zomer rond zijn.

Bij het busongeval in Sierre op 13 maart vielen 28 slachtoffers: 22 kinderen uit basisschool 't Stekske uit Lommel en de Sint-Lambertusschool in Heverlee, 2 chauffeurs en 4 begeleiders.
Provincie:
Tag(s):