maandag, 3. september 2012 - 19:14

Partij voor de Dieren: Intensieve kalverhouderij is niet duurzaam!

Arnhem

De Partij voor de Dieren vindt dat een kalverhouder uit Uddel geen subsidie van de provincie Gelderland mag ontvangen, om het dak
van zijn stal vol te leggen met zonnepanelen.

De partij vindt namelijk dat grootschalige intensieve kalverhouderij niet duurzaam is, ook niet met zonnepanelen op het dak.
De fractie heeft daarom vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Gelderland.

In de Stentor van 12 mei 2012 werd gepubliceerd dat een kalverhouder uit Uddel de provincie Gelderland om subsidie had gevraagd, om zonnepanelen op het dak van zijn stal te financieren.

De kosten zouden anderhalf miljoen euro zijn. Zonder subsidie van de provincie zouden deze panelen niet rendabel zijn.
De gemeente Apeldoorn is volgens de kalverhouder ook enthousiast over de plannen voor meer duurzaamheid.

De Partij voor de Dieren vraagt zich af waarom Apeldoorn deze plannen duurzaam vindt. Het komt veel te vaak voor dat grote aantallen dieren gehuisvest zijn in kleine, kale stallen en beperkt worden in hun leefgedrag. Kalfjes komen vaak niet buiten, liggen op een kale vloer en worden gescheiden van hun moeder. Dat mag niet duurzaam genoemd worden.

Een subsidie van anderhalf miljoen euro vindt de Partij voor de Dieren erg veel geld, zeker als het vergeleken wordt met andere projecten waarvoor geen subsidie nodig is .

Het geld kan volgens de partij beter gebruikt worden bij efficiënte duurzame energieprojecten die ook nog diervriendelijk zijn.

De partij voor de Dieren maakt zich vooral zorgen om dieren die hun leven moeten lijden in grote megastallen. Kalfjes die gescheiden worden van hun moeder, varkens die een veel te kleine leefruimte hebben en kippen waarvan de snaveltjes worden afgeknipt.

Allemaal dieronvriendelijke voorbeelden die ineens duurzaam worden genoemd, als er maar zonnepanelen op het dak van de stal liggen.
Provincie:
Tag(s):