vrijdag, 7. december 2012 - 16:27

Patriotraketten uit Nederland gaan Turkse bevolking beschermen

Den Haag

De ministerraad heeft er vrijdag mee ingestemd om Patriot luchtverdedigingswapens naar de Turks-Syrische grens te sturen.

'Door een gemeenschappelijke inspanning van de VS, Duitsland en Nederland kan de Turkse bevolking in de grensstreek beter worden beschermd, evenals de vluchtelingen', zei Rutte vrijdagmiddag op de persconferentie.

'Geen offensieve inzet'
Het ontplooien van Patriots is niet bedoeld om een vliegverbod af te dwingen of om offensieve operaties richting Syrië te ondersteunen. 'We sturen dit luchtverdedigingswapen om een NAVO-bondgenoot te helpen bij de bescherming van haar grondgebied en haar bevolking', aldus de minister-president.

Nederland stuurt de 2 Patriot-eenheden op korte termijn naar NAVO-bondgenoot Turkije. Dat gebeurt om het grondgebied en de bevolking te beschermen tegen aanvallen vanuit Syrië. De inzet is in principe voor een jaar. Er gaan maximaal 360 militairen mee op missie. Het kabinet heeft de Kamer hierover vrijdag geïnformeerd.

De Patriots hebben een puur defensieve taak en bieden geen ondersteuning aan een no-fly zone of offensieve operatie. De exacte locatie voor de plaatsing van het raketluchtverdedigingssysteem moet nog worden vastgesteld.

Turkije vroeg de NAVO op 21 november om inzet van de Patriot-systemen. Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten beschikken als enige landen van de alliantie over Patriots van de vereiste standaard. De NAVO stemde eerder deze week in met het bijstandsverzoek, onafhankelijk van nationale besluitvorming.

Verkenning
Een Nederlandse verkenningsmissie onderzocht, samen met Turkse, Amerikaanse en Duitse collega’s de mogelijkheden voor een eventuele ontplooiing van de Patriots en bracht daarover militair advies uit. Het kabinet besloot op basis van de uitkomsten en vanwege solidariteit met de bondgenoot een bijdrage te leveren. Nederland draagt zo ook bij aan de-escalatie van de crisis langs de zuidoostelijke grenzen van de NAVO.

Golfoorlog
De Patriot-eenheden zijn 2 keer eerder op de NAVO-zuidflank ingezet en een keer in Israël. Tijdens de Golfoorlog in 1991 beschermden de wapens de stad Diyarbakir in Turkije en Jeruzalem in Israël tegen mogelijke Irakese aanvallen met Scud-raketten.

Tijdens de 2e Golfoorlog in 2003 boden de Patriot vuureenheden in de omgeving van de Turkse steden Diyarbakir en Batman wederom bescherming tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Irak.
Provincie:
Tag(s):