zaterdag, 25. augustus 2012 - 23:52

Plastisch chirurgen lichtten vrouwen op met verkeerde borstimplantaten

Uit een zaterdag verschenen onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws onder letselschadeadvocaten, medewerkers van privéklinieken, patiëntenmeldpunten en artsen blijkt dat tientallen Nederlandse vrouwen die borstimplantaten kregen zijn opgelicht door plastisch chirurgen en andere artsen. Dit meldt RTL Nieuws zaterdag.

Zowel in privéklinieken als in reguliere ziekenhuizen kwam het voor dat vrouwen een ander implantaat kregen dan was afgesproken. Ook was er een groep vrouwen met wie nooit is gesproken over welk merk implantaat zij zouden krijgen. Zowel vrouwen die om medische redenen (bijvoorbeeld na borstkanker) als om cosmetische redenen een borstoperatie ondergingen, zijn hierdoor gedupeerd.

De goedkope geïmplanteerde prothesen waren veelal de omstreden PIP-borstimplantaten. Deze kwamen eerder dit jaar al in het nieuws omdat er verboden industriële siliconen in zijn gebruikt en ze makkelijk scheuren. Daardoor hebben veel vrouwen ernstige gezondheidsklachten.

Uit eerder onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat al bij het op de markt komen van deze implantaten in 2001 er sterk getwijfeld werd aan de kwaliteit ervan, onder meer door de lage prijs.

Deze misstanden komen op meerdere plaatsen voor. Dat zeggen klokkenluiders binnen de plastische chirurgie, meldt RTL Nieuws. Bij artsen en commercieel medewerkers van klinieken en ziekenhuizen zou vooral geld een rol spelen.

Ook kwam het voor dat door slechte organisatie de goede implantaten niet op tijd binnenkwamen. Vaak werd dat kort voor een operatie ontdekt. Om dat te verdoezelen werd dan besloten om stiekem een ander implantaat te gebruiken. Uiteraard werd de patiënt hierover niet ingelicht.

De Inspectie raadt vrouwen aan zich met klachten te melden bij de klachtencommissie van klinieken en ziekenhuizen. Als vrouwen daar hun gelijk niet halen, moeten ze naar de rechter stappen.
Provincie:
Tag(s):