vrijdag, 28. september 2012 - 9:33

Politie zet landkaart met filmpjes vuurwerkbommen online

Den Haag

De politie hoopt met een waarschuwingskaart, met daarop de plaatsen in Nederland waar de door vuurwerkbommakers zelfgemaakte filmpjes op You-Tube zijn gezet, de daders met behulp van het publiek sneller te kunnen pakken. De kaart is vrijdag online gezet.

Het Openbaar Ministerie, de politie en Consument en Veiligheid startten een kleine week eerder al met de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers. Er vallen steeds meer zwaargewonden door vuurwerk.

Zelfgemaakte projectielen en illegaal vuurwerk zorgen voor de meeste ernstige letsels. Veel bommenmakers gebruiken internet als podium en inspireren zo anderen met hun levensgevaarlijke stunts.

De Task Force is ingesteld om vuurwerkbommenmakers online op te sporen, hen het podium te ontnemen én te waarschuwen voor de hogere strafeis van het Openbaar Ministerie. De Task Force wordt ondersteund door de ministeries van Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Milieu, Stichting M. en de VROM-Inspectie.

Opsporing en waarschuwen begint online
De Task Force gaat films over zelfgemaakte vuurwerkbommen op internet monitoren. De maker wordt gewaarschuwd voor de nieuwe strafeis en verzocht de films van zijn account te verwijderen.

Het betreffende account wordt onder toezicht geplaatst. Helpt dat niet, dan zorgt de samenwerking in de Task Force voor een snelle overdracht aan politie en het Openbaar Ministerie.

Cees Meijer - Consument en Veiligheid: "Er is een groep mensen die geen uitdaging meer ziet in het afsteken van consumentenvuurwerk en vervolgens, vaak voor de 'kick', zelf aan de slag gaat met het maken van bommen van - veelal illegaal - vuurwerk. Daarbij gebruiken zij internet als podium en inspireren zo ook anderen om dit soort dingen te doen. En dit is wat we willen aanpakken."

Opsporing heeft hoge prioriteit
Politie en OM geven rond de jaarwisseling hoge prioriteit aan opsporing, aanhouding en vervolging van vuurwerkbommenmakers. Hessel Schuth - Hoofdofficier van Justitie: "Het Openbaar Ministerie introduceert een hogere strafeis voor iedereen die stunt met zwaar professioneel (illegaal) vuurwerk of zelf vuurwerkbommen maakt. Overtreders komen er niet meer vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf en dus een strafblad krijgen."

Link naar de waarschuwingskaart
Provincie:
Tag(s):