maandag, 30. juli 2012 - 16:57

Reddingsbrigade:nog nooit zoveel inzetten in een week

IJmuiden

Reddingsbrigade Nederland heeft in de afgelopen zomerse week maar liefst 3298 hulpverleningsacties geregistreerd, waarvan 31 reddingen uit een levensbedreigende situatie. 'Een record', zo laat de Reddingsbrigade maandag weten.

Toename vermiste kinderen
De verwachte toename van het aantal vermiste kinderen bleek terecht, in de afgelopen week werden 477 kinderen door de reddingsbrigade opgespoord en met hun ouders herenigd. De reddingsbrigade bood daarnaast hulp aan 62 zwemmers, 39 opvarenden en verleende 2720 keer eerste hulp.

“Het aantal eerste hulpverleningen van afgelopen week is het hoogste aantal ooit geregistreerd in 1 week, het is zelfs meer dan alle registratie weken van dit jaar bij elkaar opgeteld,” aldus Elske Hoving, woordvoerster van Reddingsbrigade Nederland.

“Tot nu toe herenigde de reddingsbrigade dit jaar 733 vermiste kinderen met hun ouders, terwijl het jaarlijks gemiddelde rond de 698 ligt. Wij raden ouders daarom aan kinderen permanent goed in de gaten te houden en een 06-polsbandje om te doen. Met dit 06-polsbandje kunnen zoekgeraakte kinderen eerder worden herenigd met hun ouders.” De 06- polsbandjes die de Reddingsbrigade samen met Interpolis verstrekt zijn gratis verkrijgbaar bij de reddingsbrigadeposten in heel Nederland.

Verstrikt in visnet
In Wijk aan Zee raakte een zwemmer verstrikt in een visnet en werd door de reddingsbrigade bevrijd. In zowel IJmuiden, Castricum, Den Helder, Schoorl, Den Haag en Uden werden meerdere personen uit het water gehaald die niet meer op eigen kracht terug konden komen doordat zij niet fit genoeg waren om te zwemmen of in een gevaarlijke stroming terecht kwamen.

Jetski tegen buik
In Rockanje raakte een vrouw ernstig gewond bij een val van een jetski waarbij de jetski haar in haar buik raakte. De reddingsbrigade heeft haar aan de ambulance overgedragen.

Kwallensteken en bijenzwerm
Deze week werden er op maandag en dinsdag een hoog aantal kwallensteken geregistreerd en in ’s Gravenzande nam de reddingsbrigade contact op met een imker om een bijenzwerm te verjagen, die bezit had genomen van een kinderbuggy.

Op het strand van Maasvlakte 2 ontvingen de lifeguards ter ondersteuning van hun werk, afgelopen donderdag van het Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg een nieuw reddingsbrigadevoertuig.

Reddingsbrigade Nederland adviseert zwemmers en watersporters na te gaan of ze fit genoeg zijn om het water in te gaan. De zee is onvoorspelbaar.

Ze adviseert strandbezoekers ook goed te letten op de waarschuwingsvlaggen bij de reddingsbrigadepost en te kijken op de strandborden die bij de strandopgang staan met informatie over lokale risico’s, waarschuwingssignalen en speciale zones voor watersport. Kennis van de lokale situatie helpt ongelukken voorkomen. Vooral de weersomstandigheden kunnen per dag verschillen.
Provincie:
Tag(s):