maandag, 27. februari 2012 - 15:14

Rutte bezoekt Zuid-Korea

Den Haag

Minister-president Rutte neemt 26 en 27 maart 2012 deel aan de Nuclear Security Summit (NSS) in Seoel. 'Hij verlengt zijn verblijf aan Zuid-Korea met twee dagen om de al intensieve bilaterale economische betrekkingen verder te verstevigen', meldt het ministerie van Algemene Zaken maandag.

In 2011 exporteerde Nederland voor 3,4 miljard euro aan goederen en producten naar Zuid-Korea. De Nederlandse import uit Zuid-Korea bedroeg in 2011 3,5 miljard euro.

De NSS is een initiatief van President Obama van de Verenigde Staten. Doel van de top is om op het hoogste politieke niveau aandacht te schenken aan de dreiging van nucleair terrorisme en het tegengaan van illegale handel van nucleair materiaal. De eerste top vond in 2010 plaats in Washington. Dit jaar komen meer dan vijftig regeringsleiders in Seoel bijeen.

Nucleair terrorisme is een van de grootste en meest actuele bedreigingen van de veiligheid in de wereld. Als logistiek knooppunt met grote doorvoerhavens als Rotterdam en Schiphol, is illegale handel van nucleair materiaal extra relevant voor Nederland.

Daarom bevordert Nederland de internationale samenwerking op het gebied van nucleair sporenonderzoek. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) speelt hierbij een actieve rol. De NSS heeft een centrale plaats in het Nederlandse veiligheids- en non-proliferatiebeleid.

Om deze reden heeft de Nederlandse regering positief gereageerd op het verzoek om in 2014 de volgende top voor te zitten. Op 27 maart beslissen de regeringsleiders in Seoel over het volgende voorzitterschap en het gastland in 2014.

Aansluitend aan de NSS brengt minister-president Rutte een bilateraal bezoek aan Zuid-Korea. Dit jaar staan Nederland en Zuid-Korea stil bij de 50-jarige diplomatieke relaties. Ook de economische banden tussen beide landen zijn sterk.

Niet alleen als het gaat om de wederzijdse handel, maar ook op het gebied van investeringen. Nederland is na de Verenigde Staten en Japan de grootste buitenlandse investeerder in Zuid-Korea.

Daarnaast is Nederland binnen de Europese Unie de belangrijkste ontvanger van Koreaanse investeringen. In 2011 ging het om 25 investeringsprojecten met een totale investering van 48 miljoen euro.
Provincie:
Tag(s):