dinsdag, 16. oktober 2012 - 18:53

Scheepswrak in IJssel bij Kampen blijkt Kogge

Kampen

Uit de eerste resultaten van het inventariserend veldonderzoek naar het scheepswrak onder water in de Beneden IJssel bij de Kamper haven blijkt dat het daadwerkelijk om een Kogge gaat. Dit heeft de gemeente Kampen dinsdag laten weten.

De vondst van een kogge op deze locatie, zo dicht bij de kust, en in deze staat en context is bijzonder: een bijna intacte kogge wordt zelden gevonden en is een spectaculaire ontdekking voor het maritiem verleden van Nederland.

Bovendien kon nog niet eerder een Koggewrak direct worden gerelateerd aan Kampen. Het onderzoek, in opdracht van Rijkswaterstaat door ADC ArcheoProjecten, neemt zo’n twee weken in beslag.

Scheepswrak met de kenmerken van een koggeschip
Bij een verkenning met sonar in 2011 zijn de contouren van een scheepswrak ontdekt met een zichtbare omvang van 20 x 8 meter. Op grond van de scheepsconstructie en vondsten van aardewerk zou het wrak te dateren zijn in de veertiende of vijftiende eeuw, de periode waarin Kampen als Hanzestad handel dreef met steden rond de Oostzee.

De kenmerken van een koggeschip zoals overnaads gebouwd, dekbalken die door de huid steken, een mast met razeil, kasteel of variant daarvan voor of achter, een rechte achter- en voorsteven en relatief breed gebouwd, zijn allemaal aanwezig.

De reden van het onderzoek: Ruimte voor de Rivier
De regering neemt maatregelen om het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Rivieren krijgen op ruim 30 plaatsen meer ruimte door het project Ruimte voor de Rivier.

Dit gebeurt ook bij Kampen: het zomerbed van de IJssel wordt over een lengte van zeven kilometer verlaagd en er wordt versneld een bypass aangelegd bij Kampen, waardoor het hele gebied van Zwolle tot Kampen droge voeten houdt.
Provincie:
Tag(s):