vrijdag, 18. mei 2012 - 9:52 Update: 08-07-2014 0:52

'Schildklierhormoon heeft grote invloed op het hart- en vaatstelsel'

In Nederland worden 500.000 patiënten behandeld voor een schildklieraandoening. Probleem is dat veel klachten niet typisch zijn voor een schildklierziekte, waardoor een schildklieraandoening niet of niet direct herkend wordt.

Daardoor zijn er naar schatting 300.000 mensen met een schildklierziekte die nog niet ontdekt zijn. Deze groep zou extra alert moeten zijn, want uit onderzoek blijkt dat zij een verhoogde kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten. Schildklier Organisaties Nederland vraagt daarom in de Week van de Schildklier meer aandacht voor de relatie tussen schildklierziekte en hartaandoeningen.

Volgens prof. dr. Jan Smit van het UMC Radboud te Nijmegen heeft het onderwerp schildklierziekten op dit moment in de gezondheidszorg te weinig aandacht. De gevolgen die schildklierziekten voor het functioneren van het lichaam kunnen hebben, zijn onvoldoende bekend. Dit geldt ook voor de relatie tussen een niet goed functionerende schildklier en hartaandoeningen. Smit pleit dan ook voor meer bewustwording voor dit onderwerp.
Categorie:
Tag(s):