woensdag, 24. oktober 2012 - 18:25

Sergeant Hendrik Timmermans met militaire eer herbegraven

Op vrijdag 26 oktober worden op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen de stoffelijke resten van Dienstplichtig Sergeant Hendrikus Cornelus Timmermans herbegraven.

Sergeant Timmermans overleed op 17 mei 1940 aan verwondingen die hij vijf dagen daarvoor had opgelopen tijdens gevechten met Duitse troepen in de binnenstad van Dordrecht. Militairen van het Regiment Huzaren van Boreel dragen Timmermans naar zijn laatste rustplaats. De ceremonie vindt plaats in aanwezigheid van zijn nabestaanden.

De 22-jarige Hendrik Timmermans woonde in Apeldoorn en werd in maart 1938 opgeroepen voor het vervullen van zijn dienstplicht. Na een diensttijd van een jaar, werd hij na verlof van vier maanden opnieuw opgeroepen vanwege de algehele mobilisatie. Sergeant Timmermans diende bij het 2e Bataljon van het 1e Regiment Wielrijders. Op 12 mei 1940 raakte hij ernstig gewond tijdens zware gevechten met Duitse parachutisten in de nabijheid van de Julianakerk in Dordrecht. Timmermans overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen in het Dordrechtse R.K. Ziekenhuis. Hij werd in zijn woonplaats Apeldoorn begraven. Tweeënzeventig jaar na zijn overlijden wordt hij met zijn gevallen kameraden herenigd.

De stoffelijke resten van Sergeant Timmermans zijn op verzoek van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting (OGS) door de Bergings- en Identificatie Dienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) overgebracht vanuit Apeldoorn.
Provincie:
Tag(s):