woensdag, 13. juni 2012 - 22:52

SP: Achterhouden van informatie Q-koorts 'onverantwoord'

Den Haag

'Onverantwoord', zo kwalificeert SP-Kamerlid Henk van Gerven het achterhouden van informatie over de besmetting van 100 bedrijven met Q-koorts.

De Gezondheidsdienst voor Dieren, en het Ministerie van Landbouw wisten al een jaar voor de ruimingen dat er sprake was van besmetting, door tankmelkonderzoek. Beide instanties lieten na om die informatie openbaar te maken.

Van Gerven: 'Minder mensen waren ziek geworden en overleden als dit niet onder de pet was gehouden en de overheid eerder in actie was gekomen'. Het Kamerlid reageerde woensdagavond in Nieuwsuur op de uitkomsten van eigen onderzoek van het nieuwsprogramma. Daaruit bleek dat eind 2008 al duidelijk was dat 100 van de 300 onderzochte geitenhouderijen besmet waren met Q-koorts. Dat werd destijds niet bekend gemaakt.

De tankmelkmonitoring werd pas verplicht gesteld in 2009 door toenmalige ministers Klink en Verburg. Zij beweerden destijds dat pas eind 2009 een speciale laboratoriumtest beschikbaar was om Q-koorts in de geitenmelk vast te stellen. De epidemie veroorzaakte tenminste 25 doden en 4000 zieken. Van Gerven: 'Deze nieuwe feiten maken opnieuw duidelijk dat de overheid nalatig is geweest en dat bedrijfsbelangen boven volksgezondheid gingen. Het wordt tijd dat de overheid dit erkent. Boeren zijn financieel gecompenseerd voor de ruimingen, maar de slachtoffers hebben geen compensatie gehad. Er moet een Q-koortsfonds komen om slachtoffers schadeloos te stellen.'

De SP bepleit ook een wetswijziging om te zorgen dat gemeenten de intensieve veehouderij kunnen aanpakken als er gezondheidsrisico’s zijn. Nu hebben de gemeenten geen wettelijke mogelijkheden om dat te doen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stuurde op 6 april 2010 al een brief aan de regering met het verzoek om dit wettelijk te regelen.

De SP wil nog voor het zomerreces een debat met het kabinet naar aanleiding van de nieuwste feiten over het Q-koortsdrama.
Provincie:
Tag(s):