donderdag, 4. oktober 2012 - 10:23 Update: 08-07-2014 0:46

'Veel te weinig groene stroom voorhanden'

Rotterdam

In een brief aan de informateurs roepen vandaag de Consumentenbond, de Nederlandse Energie Maatschappij, VEMW en DONG Energy het nieuwe Kabinet op om géén leveranciersverplichting in te voeren en de belangen van energieafnemers voor ogen te houden.

Bij een leveranciersverplichting moeten alle energieleveranciers in Nederland verplicht een bepaald percentage groene stroom leveren. Leveranciers kunnen dan via de aankoop van certificaten hun levering ‘vergroenen’. Er is echter te weinig groene stroom in Nederland voorhanden om aan de toenemende vraag te voldoen. Door een verplichting aan de leveringskant zou duurzame energieproductie gestimuleerd worden.

Onverstandige zet
Een leveranciersverplichting zou weer een volledig nieuw stimuleringssysteem voor duurzame energie betekenen. Volgens de ondertekenaars van de brief zou het een bijzonder onverstandige zet zijn om - in plaats van de reeds geïmplementeerde SDE+-regeling te versterken — weer over te schakelen naar een nieuw systeem. Aan een leveranciersverplichting kleven daarnaast nog vele andere nadelen die in de brief worden toegelicht.

De briefschrijvers stellen voorop dat zowel huishoudelijke als zakelijke energieverbruikers voor een verdere verduurzaming van de energievoorziening in Nederland zijn. Bovendien is de Nederlandse energieafnemer sterk geïnteresseerd in energiebesparing en duurzame decentrale opwekking, hetgeen onder andere door middel van het wegnemen van barrières in wet- en regelgeving verder gestimuleerd zou moeten worden.

Huidige SDE+-regeling versterken
De partijen zijn verder van mening dat de huidige SDE+-regeling versterkt moet worden en dat de aan de betrokken partijen bekende imperfecties van deze regeling kunnen worden gerepareerd door versterking van het regelgevend kader. Daardoor zal voor nagenoeg onhaalbare projecten geen plaats meer zijn ten faveure van de realiseerbare.

Ten slotte bieden de Consumentenbond, de Nederlandse Energie Maatschappij, VEMW en DONG Energy aan om in gezamenlijke dialoog met het nieuwe Kabinet het energiebeleid voor de lange termijn op constructieve wijze vorm te willen geven.
Categorie:
Tag(s):