woensdag, 26. september 2012 - 22:10

Vijzelgracht weer vrij en boorders ruimen op

Amsterdam

Woensdagochtend om 04.45 uur hebben de boorders de lekkage van de boorspoeling uit boor Victoria in station Vijzelgracht gestopt.

Tot halverwege de middag zijn er in het station en op straat testen en inspecties uitgevoerd. De resultaten zijn positief: de afdichting van het lek is verstevigd en houdt goed, de straat en de panden zijn onveranderd stabiel. Dit betekent dat de bewoners van de panden de nacht gewoon thuis kunnen doorbrengen. De afzetting op straat is inmiddels verwijderd.

Afdichting lek is stevig
In de afgelopen twee dagen hebben de boorders op verschillende manieren geprobeerd het lek te dichten. De lastig bereikbare plek aan de onderzijde van de startconstructie en de continue stroom van weglekkende boorspoeling maakten dit erg lastig. Er is dichtmiddel geïnjecteerd op diverse plaatsen bij de aansluiting op de stationswand en in de grond. Ook zijn er tegen de onderkant van de startconstructie zandzakken geplaatst en is er beton gestort. De combinatie van maatregelen vormde de oplossing voor het probleem. Door de injecties die de boorders afgelopen nacht uitvoerden, konden zij het lek helemaal dichten. De afdichting wordt nog extra stevig gemaakt door er stalen platen tegenaan te lassen.

Verkeer weer over Vijzelgracht
Aan het begin van de middag zijn er op de kruising Vijzelgracht/Prinsengracht, de straat boven de tunnelboormachine, proeven uitgevoerd om vast te stellen of de lekkage van de boorspoeling effect heeft gehad op de grond onder het wegdek. Twee zware wagens vol zand, met een totaalgewicht van ongeveer 100 ton, reden tegelijk heen en weer over de brug en gelijktijdig werden er metingen uitgevoerd.

De resultaten van deze test zijn ook positief: er was geen zakking van het maaiveld en dit wijst er op dat de lekkage niet tot gronduitspoeling en holtes onder het wegdek heeft geleid. Het verkeer kan hier dus weer veilig rijden en de afzetting op de kruising is om 15.45 uur weggehaald. Alle omleidingen zijn opgeheven. Ook de trams rijden weer hun normale route over de Vijzelstraat.
Provincie:
Tag(s):