vrijdag, 28. september 2012 - 14:10

Vrijspraak voor Ron P. van moord op Anneke van der Stap

Den Haag

Ron P. is vrijdag door de rechtbank Den Haag vrijgesproken van moord, dan wel doodslag op Anneke van der Stap. 'De rechtbank spreekt hem ook vrij van diefstal van haar bezittingen', meldt de rechtbank Den Haag vrijdag.

Dat Ron P. in het bezit is geweest van onder andere de bankpas van Anneke van der Stap is zeer belastend en toont volgens de rechtbank aan dat de verdachte betrokken kan zijn bij de diefstal van de spullen en de moord op het slachtoffer.

Het ontbreekt echter aan aanvullend bewijsmateriaal om vast te stellen dat Ron P. verantwoordelijk is voor de dood van Anneke van der Stap en haar spullen heeft gestolen.

De rechtbank heeft vastgesteld dat Ron P. in de nacht van het overlijden van Anneke, en zelfs 2½ uur nadat zij nog in leven moet zijn geweest, in het bezit was van goederen die zij die nacht bij zich had, waaronder een bankpas waarmee hij bij een benzinestation chipbetalingen heeft verricht.

Omdat de verdachte daarvoor geen aannemelijke verklaring heeft gegeven, is dit voor hem zeer belastend. Het wijst volgens de rechtbank direct naar Ron P. als iemand die niet alleen bij de diefstal van deze goederen kan zijn betrokken, maar ook bij de gewelddadige levensberoving van Anneke van der Stap.

Gebrek aan bewijs
Voor een bewezenverklaring van moord of doodslag zijn aanvullende bewijsmiddelen nodig waaruit kan volgen dat Ron P. zelf geweldshandelingen tegen Anneke van der Stap heeft gepleegd.

De enige verklaring waaruit dat zou kunnen blijken is die van een medegedetineerde die zegt dat Ron P. hem zou hebben verteld dat hij Anneke heeft gewurgd.

Deze getuige heeft zelf echter niets van een wurging gezien. De verklaring wordt verder nergens in het dossier ondersteund, ook niet door rapporten van forensisch onderzoek, omdat geen doodsoorzaak van Anneke kon worden vastgesteld.

Wel heeft de rechtbank bewezen geacht dat Ron P. in het bezit was van kinderpornografisch materiaal. Omdat hij inmiddels voor de Puttense zaak tot 18 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, vindt de rechtbank het niet zinvol om hem daar nu nog een aparte straf voor op te leggen.
Provincie:
Tag(s):