maandag, 3. september 2012 - 17:05

Vrouw met 'kankergenezende' zwarte zalf gearresteerd

Rotterdam

Op last van de officier van justitie hebben Bureau Opsporing van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de politie Zuid-Holland-Zuid vrijdag een 52-jarige vrouw aangehouden.

'Ze wordt ervan verdacht met de verkoop van zogenoemde zwarte zalf en pillen de gezondheid van mensen in gevaar te hebben gebracht', meldt het Openbaar Ministertie (OM) maandag.

Bij doorzoekingen in een bedrijfspand en de woning van de vrouw zijn potjes zalf en pillen, gegevensdragers en administratieve bescheiden in beslag genomen. De vrouw is zaterdag na verhoor op vrije voeten gesteld, maar blijft verdachte.

Het OM in Rotterdam besloot een strafrechtelijk onderzoek in te stellen nadat via een ander parket, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Tros-programma Radar informatie over de vrouw was binnengekomen.

De vrouw claimt in lezingen en via websites met de zalf en pillen bepaalde vormen van kanker te kunnen genezen. De zalf en de pillen zouden zijn samengesteld op basis van eeuwenoude Indiaanse geneeswijzen. Volgens de autoriteiten in onder andere de Verenigde Staten en Australië lopen mensen die het gebruiken een groot risico op ernstig letsel, zoals ernstige brandwonden en littekens.

De vrouw wordt behalve van de verkoop van mogelijk voor de gezondheid schadelijke producten, ook van oplichting verdacht. Daarnaast wordt zij ervan verdacht als behandelaar mensen weg te houden van de reguliere gezondheidszorg.

De officier besloot tot aanhouding van de vrouw over te gaan direct na de opnames van het programma, omdat gevreesd werd dat de zalf en pillen anders verdwenen zouden zijn na de uitzending van Radar.

Het onderzoek wordt voortgezet. Onder andere zullen de zalf en de pillen nader onderzocht worden.

Mensen die door het gebruik van de zalf letsel hebben opgelopen, wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts. Ook kunnen zij zich melden bij het Bureau Opsporing via het meldpunt van de IGZ meldpunt@igz.nl of 088-1205000.
Provincie:
Tag(s):