woensdag, 8. augustus 2012 - 10:13

Weer meer anonieme meldingen over misdaad

Hoevelaken

Meld Misdaad Anoniem (M.) heeft opnieuw een flinke groei meegemaakt als het gaat om het aantal meldingen.

De meldingen stegen met 17% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De medewerkers ontvingen 7.404 meldingen in vergelijking met 6.327 meldingen in het eerste halfjaar van 2011. De gesprekken die binnenkomen op 0800 7000 gaan steeds vaker over schrijnende verhalen die de nodige publieke verontwaardiging oproepen zoals moord, doodslag en zedenzaken. Daarnaast gebruiken wijkbewoners de meldlijn in toenemende mate om hun bezorgdheid over drugshandel of inbraken te ventileren.

Vijf zedenzaken opgelost
Terwijl de landelijke zedencijfers gestaag afnemen, stegen dit halfjaar de anonieme meldingen over zedenzaken met een derde. Er is maar liefst 173 keer gebeld over seksueel misbruik, verkrachting, kinderporno en gedwongen prostitutie.

Zorg om drugsoverlast
Ook komen er steeds vaker meldingen binnen als het gaat drugscriminaliteit. Het afgelopen halfjaar zien de medewerkers van M. een verschuiving van de meldingen over henneptelers naar meldingen over drugsdealers op straat, in woningen en andere illegale verkooppunten. Over hard- en softdrugs is 1.698 keer gebeld (+34%).

Boerderijbrand opgelost en schilderijen terug
Een andere klapper in het eerste halfjaar was een melding over een grote brand in Gorinchem eind 2011 die een woonboerderij volledig verwoestte. In dezelfde nacht werden eerder uit de woonboerderij ruim 70 schilderijen gestolen, waaronder werken van Corneille en gesigneerde foto's van Andy Warhol. Dankzij drie M.-tips hield de politie zes verdachten aan. Het gaat om vijf mannen tussen de 20 en 49 jaar oud uit Leerdam, Werkendam en Zaltbommel en een dertigjarige vrouw uit Hedel. De gestolen schilderijen zijn terug gevonden.
Provincie:
Tag(s):