woensdag, 10. oktober 2012 - 18:24

Werkstraf voor stenen gooien naar ME bij Utrecht-Ajax

Utrecht

De rechter heeft vandaag in Utrecht een werkstraf geëist voor stenen gooien naar ME bij Utrecht-Ajax

"Ik kwam toevallig in die groep terecht", verklaarde een 20-jarige man die ervan verdacht wordt op 26 september 2012 met stenen naar de ME te hebben gegooid na afloop van de wedstrijd Utrecht-Ajax. De officier en de rechter dachten daar anders over.

Opmerkelijk is dat de man niet bij de wedstrijd in het stadion aanwezig was. Hij keek de wedstrijd op televisie bij een broer, kreeg ruzie met hem, belde een andere broer en zocht deze op bij het stadion. Of hij daar teksten zou hebben geschreeuwd en armgebaren zou hebben gemaakt, zoals ten laste gelegd, bleef onduidelijk. Vast staat dat hij een tegel pakte, deze in stukken brak en die stukken in de richting van de ME gooide.

"Hier kom je niet toevallig in terecht", hield de officier van justitie hem voor. "Je hebt het bewust opgezocht, je bent alleen maar gekomen om te rellen, dit heeft niets met sport te maken." Ook hield ze hem voor dat mensen zoals hij het verpesten voor anderen, dat de maatschappij niet alleen enorme kosten moet maken om voetbalwedstrijden te beveiligen maar ook dat diezelfde maatschappij er klaar mee is. Ze eiste zes maanden celstraf waarvan twee voorwaardelijk, een proeftijd van twee jaar en een strafrechtelijk stadionverbod van twee jaar.

De rechter benadrukte ook dat dergelijk geweld niet meer gepikt wordt, maar legde geen celstraf op omdat de man praktische geen strafblad heeft. Hij veroordeelde hem tot 120 uur werkstraf en drie maanden celstraf voorwaardelijk met daarbij de proeftijd en het stadionverbod van twee jaar.

De zaak tegen een andere man die verdacht wordt van opruiïng na afloop van de wedstrijd, is terugverwezen naar de rechter-commissaris voor het horen van getuigen. Twee andere zaken zijn nog in onderzoek bij de politie.
Provincie:
Tag(s):