vrijdag, 13. juli 2012 - 19:35 Update: 08-07-2014 0:49

Zuurpruim eet meer fruit dan zoetekauw

Mensen met een voorkeur voor zuur, eten meer fruit dan mensen die aangeven meer van zoet te houden.

Bovendien vertonen ze meer gewoontegedrag als het gaat om fruitconsumptie. Zoetekauwen eten daarentegen meer zoete snacks zoals chocoladerepen en zijn meer georiënteerd op gemak. Dit blijkt uit recent onderzoek van LEI Wageningen UR.

In deze studie is de relatie tussen de consumptie van fruit en zoete en hartige snacks en de persoonlijke voorkeuren voor de basissmaken zoet, zout of zuur onderzocht. Doel is om de fruitconsumptie en de variabelen die hier invloed op hebben beter te begrijpen. De resultaten van het onderzoek laten zien dat bijna een derde van de mensen een voorkeur heeft voor zout, een vijfde deel geeft aan een voorkeur voor zoet te hebben, en ten slotte geeft een op de 10 mensen aan zuur te prefereren. 40% van de consumenten geeft geen uitgesproken voorkeur aan voor zoet, zout of zuur.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2000 consumenten uit Spanje, Polen, Griekenland en Nederland in het kader van Europees project ISAFRUIT. De studie laat ook zien dat er verschillen zijn tussen landen. Zo geven in Spanje meer mensen een voorkeur aan voor zout en in Polen hebben relatief meer mensen een voorkeur voor zuur.

Fruit kan gezien worden als een product met zowel een zoete als een zure smaak. Bij productontwikkeling kan rekening worden gehouden met de verschillende persoonlijke voorkeuren door bijvoorbeeld te richten op specifieke groepen consumenten. Zo vindt bijvoorbeeld de groep consumenten die een voorkeur heeft voor zoet gemak belangrijk en zal dat oordeel meenemen bij de keuze voor snacks. De relatie tussen voorkeur voor zuur en gewoontegedrag met betrekking tot het eten van fruit suggereert dat het op jonge leeftijd aanleren van het eten van fruit ook leidt tot andere smaakvoorkeuren, hoewel nader onderzoek dit verder zal moeten uitwijzen.
Categorie:
Tag(s):