woensdag, 17. april 2013 - 11:11 Update: 03-07-2014 0:59

180 Polen staken in Nederland om achterstallige loon

foto van Polen staken in Eemshaven | fbf
Foto: fbf
Delfzijl

Om middernacht loopt het ultimatum af dat 180 Poolse monteurs en lassers aan het Poolse bedrijf Unitech hebben gesteld. Zij werken aan de RWE-kolencentrale in de Eemshaven en hebben al zes weken geen loon ontvangen. Unitech heeft tot middernacht om te betalen anders leggen de Polen morgen in alle vroegte het werk neer.

Unitech, bouwt voor het Japanse Hitachi de elektrofilters in de RWE-kolencentrale. Het bedrijf heeft circa 180 werkers aan de slag in de Eemshaven. Masja Zwart, bestuurder FNV Eemshaven: “Al sinds januari wordt hun loon te laat uitbetaald, wat onder de mensen tot veel onrust leidt. De Poolse monteurs en lassers zijn het unaniem eens: ‘geen loon, dan ook geen werk’.” Eergisteren hielden ruim de 140 Poolse werknemers van Unitech al een korte werkonderbreking door van de bouwplaats van RWE/Essent af te lopen en voor de hekken een actievergadering te houden.

'Onderaannemers en opdrachtgevers lopen voor verantwoordelijkheden weg'

Afgelopen donderdag gaf de directie van Unitech aan dat er geen geld is voor de loonbetaling van maart, omdat de directe opdrachtgever zijn verplichtingen niet nakomt. De directe opdrachtgever van Unitech is het eveneens Poolse Rafako, die op zijn beurt weer onderaannemer is van de Japanse multinational Hitachi. Hitachi is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de bouw van de elektrofilters in de kolencentrale van RWE/Essent.

Zwart: “Waar we iedere keer tegenaan lopen is dat (onder)aannemers en opdrachtgevers weglopen voor hun verantwoordelijkheden. RWE/Essent moet verantwoordelijkheid nemen voor hoe er met de werknemers op hun bouwplaats wordt omgegaan. Het gaat namelijk al fout bij de bron, de aanbesteding van werk, waarbij alleen gekeken wordt naar de laagste prijzen zodat een fatsoenlijke betaling van werkers onmogelijk wordt gemaakt. De problemen met de betaling komen vervolgens terecht bij de werknemers.”

FNV Eemshaven heeft zowel bouwer RWE-Essent als hoofdaannemer Hitachi op de hoogte gesteld van de betalingsproblemen, en aangedrongen op een oplossing. De vakbond trekt in de actie om het achterstallige loon terug te krijgen samen met de de Poolse vakbond OPZZ.

 

Provincie:
Tag(s):