dinsdag, 11. juni 2013 - 8:08 Update: 03-07-2014 0:56

Aantal meldingen van misbruik in jeugdzorg verdubbeld

Foto van spelende kinderen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Uit het jaarbericht van de inspectie Jeugdzorg blijkt het het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg in het afgelopen jaar is verdubbeld.

In één jaar tijd is het aantal meldingen gestegen van 33 naar 67. Dit meldt dagblad Trouw dinsdag. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om meldingen van misbruik door ouders, pleegouders of hulpverleners. Bij de rest van de gevallen gaat het om misbruik door jongeren onderling. De meldingen variëren licht tot zwaar misbruik. 

Gemma Tielen, hoofdinspecteur bij Jeugdzorg, zegt dat de verdubbeling 'mede het effect van de commissie Samsom is'. De commissie onderzocht 800 gevallen van kindermisbruik in de jeugdzorg. Tielen: 'Door de toegenomen maatschappelijke aandacht voor seksueel misbruik zijn hulpverleners alerter geworden.' De inspectie is tevreden dat calamiteiten vaker worden gemeld, maar wil wel dat er meer wordt gedaan aan preventie.

Vorig jaar registreerde de inspectiie Jeugdzorg in totaal 130 calamiteiten. Hierbij zijn meldingen van seksueel overschrijdend gedrag, zelfmoord, delicten en ongevallen samengevoegd. In 2011 werden 94 calamiteiten gemeld. De Inspectie Jeugdzorg maakt onderscheid tussen calamiteiten en incidenten. Calamiteiten moeten instellingen direct bij de inspectie melden, incidenten registreren en analyseren ze zelf. Seksueel overschrijdend gedrag geldt altijd als calamiteit.

Provincie: