zaterdag, 9. november 2013 - 11:28 Update: 03-07-2014 0:49

AIVD en MIVD kopen illegaal spionage-systeem

Foto van computer internet | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD hebben een nog voor de wet verboden systeem besteld waarmee zij het telefoon- en internetverkeer dat via kabels loopt, kunnen aftappen en analyseren.

Dit meldt de Volkskrant zaterdag.

Sp-lid van Raak
Ik ben geschrokken van het gemak waarmee toezichthouder CTIVD de geheime aanbesteding goedkeurt waarmee AIVD en MIVD gegevens kunnen analyseren die alleen op NSA-achtige wijze kunnen worden verkregen’, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak zaterdag in reactie op uitlatingen van de CTIVD in de Volkskrant. 

In het project Argo 2 wordt de analyse van massadata overgelaten aan NICE Systems, dat verbonden is met de Israëlische geheime dienst. Het systeem kost 17 miljoen euro. De CTIVD controleert of de geheime diensten zich aan de wet houden. Zaterdag stelde voorzitter Van Delden dat hij er alle begrip voor heeft dat AIVD en MIVD deze geheime aanbesteding hebben gedaan, omdat hij verwacht dat de wet dit in de toekomst zal toelaten.

Van Raak noemt het ongehoord dat de voorzitter die moet controleren of de geheime diensten zich aan de wet houden zaken goedkeurt die volgens de wet helemaal niet mogen: 'De CTIVD zegt dat de diensten hun gang kunnen gaan, omdat de wet toch wel zal worden aangepast. Dat is de omgekeerde wereld. De Tweede Kamer moet eerst de kaders stellen en aangeven hoe ver de diensten mogen gaan.'

Van Raak wil volgende week een debat over de onafhankelijkheid van de CTIVD.

 
Categorie: