dinsdag, 1. oktober 2013 - 20:51 Update: 03-07-2014 0:51

Balotelli schiet kortstondige euforie Ajax aan flarden

Foto van Ajax Arena | Archief EHF
Amsterdam

(Elfvoetbal) De Champions League-wedstrijd tussen Ajax en AC Milan is in een 1-1 gelijkspel geëindigd.

In de blessuretijd verloren de Amsterdammers hun late voorsprong door een strafschop van Mario Balotelli.

Ajax had in de eerste minuten het overwicht. De Amsterdammers hadden het meeste balbezit. Na zes minuten spelen kreeg de ploeg van trainer Frank de Boer de eerste kans van de wedstrijd. Lerin Duarte speelde Kolbleinn Sigthórsson goed aan en de IJslandse spits kon uithalen, maar de bal kwam op de vuisten van doelman Christian Abbiati. Het begin van de wedstrijd was alles behalve een spektakel. Toch kreeg Ajax de eerste kansen. Na sterk doorgaan van Daley Blind kwam de bal bij Viktor Fischer. De Deense aanvaller haalde meteen brutaal uit. Zijn schot ging net naast het doel.

Na een aantal pogingen leek Ajax steeds meer vertrouwen te krijgen. De thuisclub was het meest in balbezit en ze hadden ook de meeste kansen. Van AC Milan kwam er aanvankelijk heel weinig dreiging. De eerste keer dat AC Milan gevaarlijk werd was pas na een half uur. Kevin Constant kwam goed mee over links, maar zijn voorzet was niet goed genoeg. Ajax-doelman Jasper Cillessen kon makkelijk ingrijpen. Ajax had een heel zwak AC Milan tegen in de eerste helft. De Italianen hadden in het eerste deel van de wedstrijd geen enkel schot op Cillessen geschoten. Daarin tegen hadden de Amsterdammers wel een aantal kansen. Zo schoot Duarte tien minuten voor rust nog vrije trap bijna in het doel. Abbiati kon met moeite de bal uit het doel houden. Uit de hoekschop die daarna volgde ging een schot van Moisander nog net over.

AC Milan kwam na de rust feller uit de kleedkamer, dan dat ze erin gingen. Ze creëerde gelijk een kans en dat was een hele gevaarlijke. Riccardo Montolivo had een sterke poging na een uitstekende aanval. Cillessen wist de bal goed te keren. De bezoekers hadden in het tweede deel van de wedstrijd het overwicht. Desondanks had Sightórsson nog een kans. De spits van Ajax kopte de bal in de handen van Abbiati, maar daarnaast was Milan toch iets sterker dan de Amsterdammers.

Zo had Mario Balotelli ook een hele grote kans. De aanvaller werd weggestuurd en hij kapte Moisander uit. Zijn poging belandde via de vingertoppen van Cillessen op de lat. AC Milan werd steeds gevaarlijker en de druk op Ajax nam steeds meer toe. Enkele minuten na de grote kans van Balotelli ging Niklas Moisander naar de grond. De verdediger speelde nog even verder, maar werd uiteindelijk met een enkelblessure vervangen door Mike van der Hoorn. Even na die wissel kreeg ook Ricardo van Rhijn een pijnlijke tik tegen zijn been. De rechtsback kon echter wel verder.

Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kwam Urby Emanuelson het veld in bij Milan. De oud-Ajacied speelde de bal direct op Balotelli, maar zijn poging werd gestopt door Cillessen. Na een tal van kansen van AC Milan kwam er toch een slotoffensief van Ajax. Sightórsson wist zelfs te scoren, maar zijn treffer werd afgekeurd omdat Schöne voor de assist de bal met de arm had aangenomen. Even daarna volgde gelijk een kans van Siem de Jong. Daaruit kwam een hoekschot waaruit Denswil de bal in het doel wist te koppen.

Toen leek Ajax te gaan winnen, maar in de tweede minuut van de blessuretijd kreeg Balotelli een strafschop door een fout van Van der Hoorn. De spits wist de bal heel koelbloedig in het net te schieten.