maandag, 14. oktober 2013 - 14:48 Update: 03-07-2014 0:50

Benoeming Verburg tot voorzitter VN-comité voor voedsel-zekerheid

Foto van maisveld | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Gerda Verburg is gekozen tot voorzitter van het Committee on World Food Security (CFS): het VN-comité voor voedselzekerheid. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) maandag.

'Met ingang van vrijdag 11 oktober heeft zij, naast haar functie als Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij de VN‑organisaties voor voedsel en landbouw in Rome, het voorzitterschap voor de komende 2 jaar op zich genomen', aldus BZ.

Oud-minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Verburg werd tot voorzitter gekozen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het comité in Rome. Zij was door de Nederlandse regering als kandidaat voorgedragen.

Het comité komt bijeen in Rome, waar alle VN-instellingen op het gebied van voedsel en landbouw gevestigd zijn. Het is het belangrijkste platform op het gebied van voedselzekerheid ter wereld. Bijzonder aan het CFS is dat overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties er allen volwaardig zijn vertegenwoordigd.

Het doel van het comité is de bevordering van wereldwijde voedselzekerheid, bijvoorbeeld door overeengekomen internationale richtlijnen over landrechten.