vrijdag, 27. december 2013 - 21:25 Update: 03-07-2014 0:46

BeursGorilla Jacko verslaat AEX voor de 13e keer

Eindhoven

BeursGorilla Jacko verslaat de AEX-index dit jaar met een verpletterende winst.

De willekeurig geselecteerde aandelenportefeuille van Jacko stond donderdag 26 december op ruim 37 procent winst over 2013. De Amsterdamse hoofdindex moest het met 15 procent winst doen. Hiermee presteert de behaarde vermogensbeheerder van de financiële website BeursGorilla.nl voor de dertiende keer beter dan de AEX.

Jacko begon het jaar met een vermogen van 148.725 euro. Met nog twee en een halve beursdag te gaan, is dit vermogen gegroeid tot 204.201 euro. Ondanks de vele bezuinigingsmaatregelen dit jaar, de voortdurende economische crisis en de onrust rondom het afbouwen van het stimuleringsbeleid van de Fed , wist Jacko van 2013 een positief beleggingsjaar te maken met een rendement van 37 procent. De AEX bleef steken op iets meer dan 15 procent. In de 14 jaar dat de BeursGorilla Jacko bezig is met het handelen in aandelen wist hij een gemiddeld rendement van ruim 5,2% per jaar te halen. Dit is beduidend beter dan de AEX die gemiddeld een negatief rendement van 4% behaalde.

“Als je bedenkt dat Jacko dit overall positieve rendement in deze neerwaartse markt heeft weten te behalen dan is dat een heel mooi resultaat. De winst van dit jaar heeft Jacko vooral te danken aan de aandelen USG, Aegon en BESI. Ook de koersen van Holland Colours, Randstad en Aalberts zijn het afgelopen jaar flink gestegen en hebben flink bijgedragen aan het resultaat”, licht Eefje van Haaften van BeursGorilla.nl toe.

“Helaas waren niet alle gekozen aandelen rendabel, zoals D.E. Master Blenders, Macintosh en Royal Dutch Shell.” Over Jacko BeursGorilla Jacko is de behaarde vermogensbeheerder van de website BeursGorilla.nl.

In januari 2000 kreeg Jacko bij wijze van experiment 75 bananen. Elk van deze bananen correspondeerde met een in Nederland beursgenoteerd fonds. Met de eerste tien bananen (met corresponderende aandelen) die Jacko selecteerde, is zijn portefeuille samengesteld. Sindsdien wisselt Jacko elke maand: één fonds eruit en een nieuw fonds erin, allemaal geselecteerd middels het trekken van bananen door BeursGorilla Jacko. Centraal hierbij staat de totale willekeurige keuze van aandelen.

Dit omdat er geen informatie van het onderliggende aandeel in de banaan tot uitdrukking komt. Het gehele experiment met BeursGorilla Jacko is bedoeld als knipoog naar de financiële wereld. Echter, BeursGorilla.nl wil met dit experiment ook mensen laten nadenken over beleggen, met name aangaande beloofde en gerealiseerde rendementen die geen garantie betekenen voor de toekomst. Een prachtig rendement dat wordt voorgespiegeld wil niet alles zeggen. Kijk altijd verder.

Wie zijn bijvoorbeeld de mensen die het beleggingsproduct aanbieden en hoe ervaren zijn ze? Want wie zou er nu beleggen in een fonds dat gemiddeld 5% per jaar realiseert, maar waar een gorilla de fondsbeheerder is? Een compleet overzicht van het portfolio, de wissels en rendementen van Beursgorilla Jacko is te vinden op http://www.beursgorilla.nl/jacko.asp