dinsdag, 23. april 2013 - 18:17 Update: 03-07-2014 0:59

Van der Ende is zeer bezorgd over arbitrage

Foto van fluit scheidsrechter | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

(Elfvoetbal) Oud-scheidsrechter Mario van der Ende maakt zich grote zorgen over de arbitrage in Nederland, en ook in Europa.

De afgelopen weken heeft hij weer talrijke arbitrale missers gezien, teleurstellend genoeg ook op het hoogste niveau van de Champions League.

"De kwaliteit van het voetbal ligt mijlenver voor op de kwaliteit van de arbitrage. Dat is ook niet zo raar, omdat ze bij de KNVB, UEFA en FIFA vooral iedereen tevreden willen houden. Hoe kan je je beste scheidsrechters, Kassai en Proença, in de kwartfinales nou aan de kant houden?", aldus Van der Ende in de Telegraaf.

Om het niveau te verbeteren pleit Van der Ende voor het instellen van een onafhankelijk scheidsrechterskorps. "Een soort uitzendbureau dat rekruteert, opleidt en een bepaalde standaard vasthoudt. Nu zitten achter de aanstellingen vaak politieke en 'polderachtige' beslissingen. Iedere wedstrijd moet gewoon gefloten worden door de beste arbiter die beschikbaar is. Nu wordt 50 procent van de kwartfinales in de Champions League, en in de eredivisie afgelopen weekeinde zelfs nog meer, beslist door arbitrale missers."

De lovende kritieken voor landgenoot Björn Kuipers op basis van zijn sterke optreden tijden FC Barcelona - Paris Saint-Germain zijn Van der Ende niet ontgaan. Toch plaatst hij wel een kanttekening bij de verwachting dat Kuipers binnenkort misschien een belangrijke finale zou mogen fluiten.

"Op basis van die wedstrijd zou de finale best kunnen. Het zou een opsteker zijn voor hem en de Nederlandse arbitrage. Maar met alle respect, ik geloof dat er wel betere scheidsrechters rondlopen in Europa. Ze horen altijd te kiezen voor de beste. Want het blijft zo: hoe beter de arbitrage, hoe beter de spelers kunnen functioneren en het spel zich kan ontwikkelen", besluit Van der Ende.

 
Categorie: