maandag, 30. september 2013 - 11:55 Update: 03-07-2014 0:51

Estafette-stakingen metaal gaan door

Estafette-stakingen metaal gaan door
Estafette-stakingen metaal gaan door

FNV voorzitter Ton Heerts liep vanochtend in Emmen met metaal werknemers van kabelfabrikant Draka naar de poort van Honeywell in een stakingstocht voor waardering van hun vakmanschap.

Vandaag legden zo’n achthonderd metaalwerkers het werk neer in Almere, Emmen, Dordrecht en Tilburg. Metaalwerkers in het hele land staken sinds 20 september afwisselend op maan- en vrijdagen, tot nu toe al ruim vijfduizend mensen.

En de estafettestakingen gaan onverminderd door. Onder andere in Emmen is vanochtend onder vierhonderd stakers gepeild of metaalwerkers de estafettestakingen wilden voortzetten. Cao-onderhandelaar voor de metaal Jacqie van Stigt: "En dat willen ze! Werknemers laten in grote getale zien dat ze willen strijden voor een goede cao. Met waardering, een normale loonsverhoging, invloed op hun werktijden en Gelijk loon, bij gelijk werk. We gaan net zo lang door tot de werkgevers daarvoor in beweging komen. We laten ons niet met een kluitje het riet in sturen."

In het actiecentrum in Emmen riep Ton Heerts de metaalwerkgevers op om over de brug te komen met een goede cao. Hij sprak de mensen toe: “Jullie zijn de motor van de Nederlandse maakindustrie die zorgen dat de Nederlandse economie blijft draaien. 

Stakingen in de regio’s van Almere, Dordrecht en Tilburg

In de regio Dordrecht staken vandaag ruim tweehonderd werknemers van onder andere de volgende metaal en Techniekbedrijven: Koni, Cofely Energy &Infra en West Industrie, Heerema, HVL, Goebee en Krohne Altometer. Ongeveer twintig werknemers van Gea Bloksma in Almere staken. En in de regio Tilburg legden ongeveer 160 metaalwerknemers van Chromalloy Holland, Bosch Transmission Technology en Bosch Rexroth de werkzaamheden neer om te staken. In Emmen staken zo’n vierhonderd werknemers van onder andere Rademakers Gieterij, Repac, VDL, Harwig, Draka Comtea Telecom, Draka Kabelbedrijven, Honeywell, Eekels, Lubo en Harsco. Aanstaande vrijdag zijn er ook weer stakingen bij andere bedrijven, in andere plaatsen.

En in heel Nederland

Vanaf 20 september wordt er volop gestaakt in verschillende regio’s, branches en concerns. Het begon met een aftrap van de estafettestakingen in Rotterdam en Eindhoven georganiseerd door FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie. De opkomst was boven verwachting, maar liefst 2700 geregistreerde stakers. Maandag 23 september legden honderden metaalwerknemers uit Groningen, de regio Den Bosch en uit de omgeving van Nijmegen de werkzaamheden neer. Op dinsdag waren er spontane werkonderbrekingen door 330 werknemers bij Voestalpine Polynorm en VSH. En afgelopen vrijdag staakten er ruim 1300 metaalwerknemers van onder andere Scania, Cofely, Gispen, VDL en Batavus in Zwolle, Culemborg, Heerenveen, Beverwijk en Rijnmond. De cao-onderhandelingen voor de klein- en grootmetaal zijn in juni stukgelopen. Bijna een half miljoen mensen vallen onder de cao’s groot- en kleinmetaal.

Provincie: