maandag, 16. september 2013 - 14:15 Update: 03-07-2014 0:52

KNMI:Ozongat boven Zuidpool gestabiliseerd

Foto van zon wolken blauwe lucht | Archief EHF
Foto: Archief EHF
De Bilt

Het ozongat boven de Zuidpool stabiliseert zich en er lijken tekenen van een beginnend herstel.

‘De maatregelen om de ozonlaag te beschermen, lijken dus effectief maar de ozonlaag vraagt nog steeds om aandacht’, meldt het KNMI maandag.

Het herstel is nog niet onomstotelijk aangetoond terwijl in 2011 boven de Noordpool ook sterke ozonafbraak is waargenomen. Daarnaast is UV-straling toegenomen en groeit het aantal huidkankergevallen

De laatste inzichten over ozon en UV-straling zijn ter gelegenheid van Wereldozondag 2013 samengevoegd in de brochure ‘Bescherming Ozonlaag’. Deze brochure van het KNMI, RIVM en het ministerie van Infrastructuur en Milieu is vandaag 16 september overhandigd door hoofddirecteur KNMI Frits Brouwer aan Chris Kuijpers, DG Milieu en Internationaal van het ministerie van IenM.

De VN heeft 16 september uitgeroepen tot de dag waarop wordt stil gestaan bij de effecten van een aangetaste ozonlaag en de resultaten van het Montreal Protocol. De internationale maatregelen om de ozonlaag te beschermen, lijken effect te hebben. 

Ozongat
Het zogenoemde ozongat dat jaarlijks in september boven de Zuidpool ontstaat, was in 2010 en 2012 kleiner en minder diep dan in vrijwel alle voorgaande twintig jaren. Alleen in 2002 was het gebied met sterk afgenomen ozon kleiner.

Het ozongat ontstaat in september door chemische afbraak van ozon op grote hoogte in de atmosfeer als de zon aan het einde van de Zuidpoolwinter weer gaat schijnen. In de daaropvolgende maanden verdwijnt het gat weer door de aanvoer van ozonrijke lucht vanuit de subtropen.