maandag, 16. september 2013 - 20:40 Update: 03-07-2014 0:52

Koning Willem-Alexander leest voor het eerst de Troonrede voor

foto van gouden koets | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Voor het eerst zullen Koning Willem-Alexander en koningin Máxima Prinsjesdag inluiden door met de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag te rijden.

Zij arriveren daar om 13.15 uur. Vervolgens zal de Koning in de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal als staatshoofd de Troonrede voorlezen. Die behelst de plannen van de regering voor het volgend jaar en is door het kabinet voorbereid. Tijdens de rit met de Gouden koets wordt het Koninklijke paar vergezeld door Prins Constantijn en Prinses Laurentien.

De route

De route die de Gouden Koets dit jaar rijdt, loopt via Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Toernooiveld, Lange Houtstraat en Plein naar het Binnenhof waar de koets stopt voor de Ridderzaal. Rond 14.00 uur vertrekt de Koning weer met de Gouden Koets langs dezelfde route terug naar Paleis Noordeinde, waarna hij met de rest van het Koninklijk gezelschap op het balkon van Paleis Noordeinde verschijnt. Vanaf het vertrek van de Koning van Paleis Noordeinde tot het moment van zijn terugkeer worden minuutschoten afgegeven vanaf het Malieveld door de Saluutbatterij.

De politie Haaglanden verwacht net als andere jaren circa 40.000 belangstellenden langs de route van de koninklijke rijtoer.

Kans op buien

Of het tijdens de rijtoer droog blijft is niet te voorspellen. Het KNMI verwacht in de middag toenemende kans op buien.