zondag, 22. september 2013 - 15:07 Update: 03-07-2014 0:51

Maastrichtse student (18) verspreidde ransomware

foto van computer | fbf
Foto: fbf
Maastricht

De politie heeft in Maastricht een 18-jarige student aangehouden vanwege een reeks computermisdrijven.

Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het verspreiden van kwaadaardige software. Onderzocht wordt of deze zogenoemde malware computers van bankklanten heeft besmet.

Door gebruik te maken van creditcard gegevens van derden zou hij ook tientallen aankopen via internet in ontvangst hebben genomen, die hij via Marktplaats weer verkocht. De omvang van de die aan- en verkopen bedraagt mogelijk duizenden euro’s .

De politie kwam de verdachte op het spoor in een onderzoek naar ransomware. Dat is een kwaadaardig virus waarbij computers worden geblokkeerd. De getroffen gebruikers krijgen een bericht op hun scherm dat afkomstig lijkt te zijn van de politie. Ze worden beschuldigd van computercriminaliteit en gesommeerd een boete te betalen.

18.000 euro
Bij een doorzoeking van de ouderlijke woning van de 18-jarige is beslag gelegd op een computer, een tablet, usb-sticks en andere gegevensdragers, gsm’s, bankpassen, foto- en videocamera’s en ruim 18.000 euro contant geld.

De verdachte is deze week door de politie verhoord. Hij is zaterdagavond in vrijheid gesteld in afwachting van het verder verloop van het onderzoek.