maandag, 5. augustus 2013 - 15:08 Update: 03-07-2014 0:54

Na sluiten ambassade nu ook negatief reisadvies Jemen

Foto van vliegtuig opstijgen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Wegens politieke onrust in het gehele land, een verhoogd risico van terroristische aanslagen, een permanent hoog ontvoeringsrisico en oplaaiende tribale ongeregeldheden die gepaard kunnen gaan met vuurgevechten, worden alle reizen naar Jemen ontraden. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Ambassade gesloten
De Nederlandse ambassade in Sana'a werd afgelopen vrijdag vanwege verhoogd veiligheidsrisico al tijdelijk gesloten. 

Nederlanders die nog in Jemen verblijven wordt uitdrukkelijk geadviseerd hun eventuele (tijdelijke) vertrek uit het land te melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en de ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Het verdient eveneens aanbeveling de ambassade in Sana’a hiervan op de hoogte te houden.

De veiligheidssituatie in Jemen staat onder druk en kan in korte tijd wijzigen. ‘U wordt dan ook geadviseerd de berichtgeving ook in de lokale media nauwlettend te volgen’, aldus het ministerie.

In het gehele land kunnen tegen de Jemenitische overheid en incidenteel ook op westerse doelen gerichte aanvallen plaatsvinden, die verband kunnen houden met het conflict in het noorden (Sa’ada) en het zuiden van het land (gouvernementen Abyan, Dhale, Aden en Lahj) en/of Al Qaeda. 

Vrijwel dagelijks vinden er aanslagen en schietincidenten plaats tussen politie en leger en Ansar Allah (=Huthi’s), Al-Hirak al-Janubi (= Southern Movement), Al-Qaeda strijders en tribale strijders, waarbij doden en gewonden vallen.

Algemeen
In Jemen vinden geregeld vuurgevechten plaats tussen lokale stammen, families en de autoriteiten. Mede om deze reden kunnen de autoriteiten beperkingen opleggen aan reizen over de weg in onveilig geachte gebieden.

Mijnen
In een aantal gebieden werden tijdens de burgeroorlog van 1994 mijnen gelegd die nog lang niet allemaal in kaart gebracht en opgeruimd zijn.