donderdag, 26. september 2013 - 8:20 Update: 03-07-2014 0:51

Negen aanhoudingen voor oplichtingen via internet

Negen aanhoudingen voor oplichtingen via internet
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam

In een onderzoek naar oplichting via internet heeft de politie negen verdachten aangehouden. De verdachten uit Almere en Lelystad maakten in heel Nederland slachtoffers.

De Rotterdamse politie startte het onderzoek toen een 34-jarige Hoevenaar vorig jaar in Rotterdam aangifte deed van fraude via internetbankieren. Hij was in Rotterdam toen hij online een betaling uitvoerde waarbij hij een pagina voorgeschoteld kreeg die erg leek op de pagina van zijn bank, maar toch iets afweek van de gebruikelijke pagina. Toen hij even later uit argwaan zijn bankrekening bekeek zag hij dat een groot geldbedrag was afgeschreven. Hij meldde zich meteen bij de politie en kon zo net op tijd voorkomen dat een bedrag van ruim 43.000 euro werd gebruikt om goud te bestellen. Het bedrag was al van zijn rekening afgeschreven, maar is inmiddels teruggeboekt.

Acht aangiften

De politie bracht in totaal acht aangiften bij elkaar van slachtoffers - van wie op verschillende manieren via internet geld afhandig zou zijn gemaakt - uit heel Nederland. De slachtoffers werden opgelicht voor een totaalbedrag van zo'n 62.000 euro, inclusief de eerder genoemde 43.000 euro. Het onderzoek leidde naar vijf verdachten uit Almere en Lelystad, mannen van 19 en 22 en een vrouw van 21 jaar oud. Diverse woningen werden doorzocht. De vijf betrokkenen zijn inmiddels verhoord en moeten zich later voor een rechter verantwoorden.

Festivalkaarten

In het onderzoek bleek dat een van de aangehouden mannen, een 22-jarige man uit Lelystad, mogelijk ook betrokken was bij meerdere oplichtingen via een handelswebsite. Op de site werden kaarten aangeboden voor het festival "Smeerboel". Slachtoffers maakten geld over, maar kregen nooit een kaartje toegestuurd. Bij de politie deden 21 mensen hiervan aangifte. In deze zaak werden naast de 22-jarige Lelystedeling nog twee 21-jarige mannen en een 21-jarige vrouw, ook alle drie uit Lelystad, aangehouden. Ook zij zullen zich later voor een rechter moeten verantwoorden.