dinsdag, 31. december 2013 - 8:38 Update: 03-07-2014 0:45

Nog meer Europa als reactie op euroscepsis

Foto van vlag van de Europese Unie | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Tijdens een interview met het dagblad Trouw laat de voorzitter van de Europese Raad, Van Rompuy, weten dat er eigenlijk meer één antwoord is op de groeiende euroscepsis en dat is een nog verdere integratie van het economisch beleid van de eurolanden. Dit schrijft Trouw dinsdag.

De toenemende euroscepsis kan volgens Van Rompuy alleen beantwoord worden door een betere werking van de eurozone. In Trouw zegt hij: 'Je kunt geen gemeenschappelijke munt hebben zonder gemeenschappelijk beleid. Die consequentie zijn we nu aan het trekken.'  Van Rompuy erkende wel dat het een paradox is om de scepsis weg te willen nemen met meer Europa, maar stelt dat dit onvermijdelijk is.

De oud-premier van België zei verder nog dat hij geen verklaring heeft voor de steeds eurokritischere houding van Nederland. 'Misschien dat Nederland een sterkere identiteit heeft dan Vlaanderen of België. En dat dat identiteitsgevoel sterker ontwikkeld is en zich dus vlugger aangetast voelt door Europa.' Woensdag treedt Letland toe tot de eurozone, als 18de land.