maandag, 18. november 2013 - 18:00 Update: 03-07-2014 0:48

OM eist 3 miljoen euro boete en stillegging Odfjell

Foto van brandblussers | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag een boete van 3.000.000 euro geëist tegen Odfjell Terminals Rotterdam B.V. en voorwaardelijke stillegging.

Uit onderzoek is gebleken dat het bedrijf, waar zeer grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen opgeslagen worden, jarenlang handelde in strijd met veiligheids- en vergunningsvoorschriften. Daarnaast deed het bedrijf er niet alles aan om zware ongevallen te voorkomen. De officier eiste dat het bedrijf voor een jaar dicht gaat indien het geen orde op zaken stelt. Dit om de maatschappij te beschermen tegen Odfjell.

Veiligheidscultuur onvoldoende
Bij het bedrijf in de Botlek staan 288 tanks voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Het totale volume van de tanks voor de opslag van meest brandgevaarlijke en giftige stoffen bedraagt ruim 1,2 miljoen kubieke meter. Een klein verzuim kan grote gevolgen hebben.

De slechte veiligheidscultuur 
bij Odfjell blijkt volgens het OM uit een groot aantal voorvallen. In oktober 2011 liet Odfjell medewerkers en ingehuurde specialisten metingen verrichten om een vermoedelijke benzeenlekkage te constateren, terwijl zij onvoldoende beschermd waren.

Benzeen kan via contact met de huid of 
inademing kankerverwekkend zijn. Het is je plicht als werkgever om voor de veiligheid van werknemers te zorgen.

Achterstallig onderhoud
Uit het onderzoek blijkt verder dat het onderhoud van de tanks niet conform vereisten plaatsvond. In het voorjaar van 2012 konden brandblusmiddelen niet dan wel niet goed gebruikt 
worden. Dit leidde in juli 2012 tot de `shutdown' van Odjell.