dinsdag, 16. april 2013 - 16:42 Update: 03-07-2014 0:59

OM eist taakstraf voor drugsdeal die ripdeal werd

Foto van officier van justitie | EHF
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

'Drugshandel brengt andere vormen van criminaliteit met zich mee', betoogde de officier van justitie van het parket Midden-Nederland vandaag ten overstaan van vier verdachten uit de regio Utrecht. De drugsdeal waar zij zich op 15 juli 2012 aan schuldig maakten, mondde uit in een schietpartij op de openbare weg op klaarlichte dag in de wijk Overvecht.

De vier mannen uit Utrecht hadden die dag een ontmoeting met drie mannen uit Amsterdam in een woning aan de Falklanddreef voor een drugsdeal. Deze ontwikkelde zich echter tot een ripdeal: in plaats van geld, trok een van de Amsterdammers een pistool, bedreigde daarmee de Utrechters, die vervolgens werden beroofd en opgesloten. Het ging om een tas met een grote hoeveelheid hash, die niet meer is teruggevonden. 

Daarna vond buiten de schietpartij plaats, waarbij een man uit Amsterdam werd doodgeschoten en een man uit Utrecht in zijn been werd geschoten. 'Heel veel mensen zijn hier ongewild getuige van geweest, ook kinderen, en dit heeft op hen allemaal een enorme impact gehad', benadrukte de officier. De vier verdachten stonden vandaag weliswaar niet terecht voor de schietpartij, maar er is wel een rechtstreeks verband met de drugsdeal. Tegen alle vier de mannen eiste de officier een werkstraf van 200 uur en een gevangenisstraf van drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hierbij hield de officier rekening met het feit dat de mannen zelf slachtoffer zijn geworden van de ripdeal. De zaak tegen de drie mannen die betrokken waren bij de schietpartij wordt op vrijdag 19 en dinsdag 23 april op zitting behandeld.

Provincie: