dinsdag, 23. juli 2013 - 21:17 Update: 03-07-2014 0:54

Pussy Riot geeft startschot voor ‘The Naked Run For Freedom’

Foto van logo Zwarte Cross | Zwarte Cross
Foto: Zwarte Cross
Lichtenvoorde

Pussy Riot lid Yekaterina Samutsevich zal aanstaande vrijdag om 14.00 uur het startschot geven voor de ‘The Naked Run For Freedom’ tijdens de Zwarte Cross in het Achterhoekse Lichtenvoorde. Dit heeft de Zwarte Cross dinsdag bekendgemaakt.

Bij dit gezamenlijke initiatief van de Zwarte Cross en Amnesty International zullen 450 deelnemers, gekleed met slechts een motorhelm, twee ronden over de crossbaan rennen om hiermee aandacht te vragen voor de toenemende repressie op vrijheid van meningsuiting in verschillende delen van de wereld en Rusland in het bijzonder.

Dinsdagmiddag werd tijdens de Zwarte Cross Persdag bekend gemaakt dat Yekaterina Samutsevich het startschot zal lossen. Via Skype was er daarnaast de mogelijkheid voor de aanwezig pers om vragen te stellen aan Samutsevich en een woordvoerster van Amnesty International Rusland. Dit was uiteraard ook een gelegenheid om de nijpende situatie in hun land nogmaals toe te lichten.

‘Naked Run For Freedom’
De Feestfabriek en Amnesty International hebben elkaar gevonden in ‘The Naked Run For Freedom’. Een ludiek initiatief dat perfect past bij de ontspannen en positieve atmosfeer op de Zwarte Cross.

De high speed protestmars is echter ook uiterst actueel en de boodschap is serieus van aard. Maandag riepen meer dan 100 internationale artiesten al op tot vrijlating van twee leden van de punkband Pussy Riot die bijna een jaar geleden werden veroordeeld tot twee jaar strafkamp vanwege het uitvoeren van een anti-Poetinlied.

Onder deze artiesten waren o.a.: Adele, U2,  Madonna, Yoko Ono, Radiohead, Patti Smith, Bruce Springsteen, Ke$ha, Sir Paul McCartney, Sting en Kate Nash die tevens zaterdag op de Zwarte Cross optreedt.

De artiesten ondertekenden een open brief van Amnesty International waarin om vrijlating van Maria Alekhina (25 jaar) en Nadezhda Tolokonnikova (23 jaar) wordt gevraagd.

 
Provincie: