vrijdag, 13. september 2013 - 22:41 Update: 03-07-2014 0:52

PvdA-leden:verkiezingsbelofte over JSF niet breken

Foto van JSF | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Op een aantal partijbijeenkomsten bleek vrijdagavond dat een deel van de PvdA-achterban niet akkoord gaat met de aanschaf van 35 JSF-toestellen.

Zij vinden de PvdA niet meer geloofwaardig als zij overgaat tot de aankoop van deze gevechtsvliegtuigen, zo melden verschillende media vrijdagavond.Tijdens een bijeenkomst in Den Haag met Kamerlid Michel Servaes lieten de leden van zich horen. Geluiden als: 'In de verkiezingen is beloofd, we kopen geen JSF. Je bent onbetrouwbaar als je daar op terugkomt.' En ook: 'Dit kost 4,5 miljard euro. Het gezonde verstand zegt dat dat te duur is. Er worden miljarden bezuinigd, hier is geen geld voor. We moeten die VOC-mentaliteit loslaten en ons realiseren dat we een klein land zijn dat hier niet aan kan meedoen.' De bijeenkomst in Den Haag werd door zo'n 50 leden bijgewoond.

Maar ook in Eindhoven en Hoogeveen hield de PvdA vergelijkbare bijeenkomsten met Kamerleden. De vragenstellers varieerden van mensen die absoluut tegen de aanschaf van gevechtsvliegtuigen zijn tot mensen die liever een Europees gevechtsvliegtuig willen. De lokale PvdA-afdelingen in Friesland en Brabant riepen van de week de Tweede Kamerleden ook al op om af te zien van de aanschaf van de JSF. In een verklaring schreven zij: 'Het valt aan de kiezers niet uit te leggen dat in een tijd van pijnlijke bezuinigingen het allerduurste toestel wordt gekocht', zo meldt de NOS. Bovendien werd de vraag opgeworpen of er niet te veel geld wordt gestoken in verouderde technologie, gezien bijvoorbeeld de opmars van de drones. Maar volgens Michel Servaes geven experts aan dat bemande vliegtuigen nog wel een jaar of dertig een belangrijke rol blijven spelen.

In de vorige kabinetsperiode stemde de PvdA tegen de aanschaf van een tweede testtoestel. Maar vorige week bleek dat de PvdA zich niet langer verzet tegen de aanschaf van de JSF als opvolger van de F16. Goed ingevoerde bronnen in Den Haag hebben tegen de NOS gezegd dat daarmee de kans groot is dat het kabinet-Rutte II op Prinsjesdag laat weten dat zij zullen overgaan tot de aanschaf van 35 JSF's.

Provincie:
Tag(s):