vrijdag, 3. mei 2013 - 15:31 Update: 03-07-2014 0:58

Succesvolle tewaterlating SEVEN WAVES bij IHC Merwede

foto van SEVEN WAVES
Foto: fbf
Krimpen aan den IJssel

IHC Merwede heeft vandaag met succes de 550 ton pijpenlegger SEVEN WAVES te water gelaten voor Subsea 7. De ceremonie vond plaats op de scheepswerf van IHC Merwede in Krimpen aan den IJssel waarbij de doop werd verricht door mevrouw Lucia Andrade, Subsea 7's Vice President Projects & Operations.

De SEVEN WAVES is het vijfde schip voor IHC Merwede in opdracht van Subsea 7. De vier eerder geleverde schepen werden gedoopt onder de namen SEVEN OCEANS (pijpenlegger), SEVEN SEAS (pijpenlegger en offshore constructie), SEVEN ATLANTIC (diving support) en de SEVEN PACIFIC (pijpenlegger). Subsea 7 heeft voor IHC Merwede gekozen vanwege onder meer haar efficiëntie, kwaliteit en levering binnen de gestelde termijn bij de vier eerdere orders. IHC Offshore & Marine, onderdeel van IHC Merwede, heeft het schip in nauwe samenwerking met Subsea 7 ontworpen.

De pijpenlegger heeft een totale lengte van 146 meter, een breedte van 30 meter en een klasse 2 dynamic positioning systeem. Het schip wordt uitgerust met een kantelbare pijplegtoren, die beschikt over een capaciteit van 550 ton voor het installeren van flexibele pijpleidingen. De pijplegtoren kan werken onder een hoek van maximaal 10º en is voorzien van twee tensioners, elk met een capaciteit van 275 ton. De toren heeft twee carrousels met een opslagcapaciteit van 1.500 en 2.500 ton. Verder wordt het schip uitgerust met twee ROV-installaties, die tot 3.000 meter diep kunnen werken, en een offshore mastkraan met een hijscapaciteit van 400 ton. De kiellegging van de SEVEN WAVES vond een maand eerder plaats dan oorspronkelijk gepland.

Oplevering zal volgens planning in de eerste helft van 2014 zijn. Het schip zal in opdracht van Petrobras worden ingezet voor de ontwikkeling van diepzee olievelden voor de kust van Brazilië. "De order van Subsea 7 voor een vijfde offshore schip geeft de succesvolle samenwerking aan tussen de twee bedrijven”, zegt Arjan Klijnsoon, Managing Director van de offshore divisie van IHC Merwede. "IHC Merwede wordt door Subsea 7 gezien als een betrouwbare en efficiënte leverancier van vier innovatieve schepen uit haar bestaande vloot. Deze schepen zijn duidelijke voorbeelden van de voortrekkersrol van beide partijen." John Evans, Chief Operating Officer bij Subea 7: "De SEVEN WAVES is het volgende hoofdstuk in onze Braziliaanse operatie en de eerste van een nieuwe generatie pijpenleggers voor Petrobras. Dit is een belangrijke mijlpaal in onze relatie met de werf én met de klant. "