zondag, 17. november 2013 - 8:31 Update: 03-07-2014 0:48

Tegenstanders keren Zwarte Piet de rug toe in Amsterdam

Foto van protest Zwarte Piet | BON
Foto: Archief / foto ter illustratie
Foto van Zwarte Piet met gouden oorring | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Zondagmiddag is er in Amsterdam, waar Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten officieel aankwamen, gedemonstreerd door tegenstanders van Zwarte Piet. De protestactie verliep rustig de politie hield uiteindelijk één actievoerder aan.

De stichting had sympathisanten opgeroepen naar de Dam in Amsterdam te komen. Daar kwamen de Sint en zijn Pieten zondagmiddag om 13.30 uur aan. De tegenstanders stonden als protest in een lange rij langs de stoet en keerden de Goedheiligman en zijn Pieten met omhooggestoken gebalde vuist letterlijk ‘de rug toe’ toen zij langskwamen.

De Stichting Nederland Wordt Beter (NLWB) wil af van de Zwarte Piet in zijn huidige vorm omdat zij dit racistisch vinden en teveel verwijst naar de slavernij. Stichting Nederland Wordt Beter is een initiatief van het team achter o.a. de Zwarte Piet is Racisme campagne. 

'Betere' Piet
De stichting blijft streven naar een betere Piet, maar gaat zich ook inzetten voor meer begrip en kennis van onze koloniale geschiedenis en ons slavernijverleden in het algemeen.

’Nederland Wordt Beter wil dat doen op een positieve, proactieve en interactieve manier. Er overleg met de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam, gaan we lesmateriaal ontwikkelen rondom de geschiedenis en de toekomst van Zwarte Piet en zetten we ons in voor een Nationale Herdenking Slavernij’, aldus de stichting.

Het intochtcomité had inmiddels al besloten dat de Zwarte Pieten zondag in Amsterdam geen oorringen zouden dragen en verschillende haardrachten en lippenstipt zouden hebben. 

Protest zaterdag
Zaterdag was er op het Beursplein in Amsterdam ook al een protest. Enkele honderden mensen hebben toen gedemonstreerd tegen Zwarte Piet.