dinsdag, 19. november 2013 - 8:20 Update: 03-07-2014 0:48

Verbaasde wetenschappers ontdekken in computermodel mini-ijstijd

Foto van sneeuwspoor | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Ierse en Nederlandse wetenschappers hebben gezien hoe er in een computer die het klimaat nabootst spontaan een ijstijd ontstond.

Volgens hoofdonderzoeker Sybren Drijfhout van het KNMI en het Britse National Oceanography Center is dit een aanwijzing dat 'er onverwachte elementen in het klimaatsysteem zitten'. Dit schrijft de Volkskrant dinsdag.

In het model werd het plotseling 1 à 2 graden kouder. Deze mini-ijstijd lijkt op de Kleine IJstijd die we tussen 1300 en 1850 op het noordelijk halfrond hadden en die zorgde voor zeer koude winters en koele zomers. Drijfhout en zijn collega's beschrijven in het vakblad PNAS hoe zij de klimaatgeschiedenis nabootsten. In zeven eeuwen zagen zij maar één keer een koudeperiode ontstaan. Een verschijnsel dat maar weinig voorkomt dus. De kans op zo'n ijstijd lijkt volgens Drijfhout in 'een opwarmende wereld als de onze eerder kleiner dan groter'. 'Maar',  zegt hij verder 'toch is dit ook in de toekomst niet uitgesloten. Op weg naar zo'n warmer klimaat kan het systeem zijsprongen maken die we niet hadden verwacht.'