maandag, 27. mei 2013 - 11:10 Update: 03-07-2014 0:57

Vleeshandelaar Selten drie dagen verhoord

Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Oss

Vleeshandelaar Willy Selten is weer op vrije voeten. Vorige week donderdag werd Selten aangehouden toen hij zich bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in Zwolle meldde voor verhoor.

Volgens het OM is het voor het onderzoek niet langer noodzakelijk Selten langer vast te houden. Wel blijft hij verdachte voor het OM. Selten heeft net als zijn plaatsvervangend directeur van het bedrijf drie dagen vast gezeten.

De vleeshandelaar uit Oss wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit zou zijn bedrijf tussen 2011 en 2012 circa 300 ton paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland hebben ontvangen. Uit onderzoek door de NVWA-IOD blijkt dat dit paardenvlees als rundvlees is verwerkt in de administratie. Het bedrijf verkocht volgens de administratie vervolgens alleen rundvlees. Uit de administratie is niet te herleiden waar welk vlees vandaan komt en waar welk vlees vervolgens naartoe is gegaan.

Selten: Vlees ligt in mijn vrieshal
Gisteren doorbrak Selten zelf het stilzwijgen. De Voedsel- en Warenautoriteit de VWA probeert 50 miljoen kilo vlees terug te halen, omdat er mogelijk paardenvlees van handelaar Willy Selten door vermengd is. Maar volgens Selten staat dat vlees gewoon bij hem in de vrieshal.

Selten zei in Nieuwsuur ''dat de hele terugroepactie van de VWA onzin is.'' In de reportage laat Selten zien dat het vlees waar de VWA naar op zoek is gewoon nog bij hem in de vrieshal ligt opgeslagen. Ook toont hij aan via labels op het in beslag genomen vlees dat er wat hem betreft van fraude geen spraken kan zijn. Daarnaast beweert de vleesverwerker te kunnen aantonen via zijn eigen administratie, die in beslag is genomen, dat hij niet met vlees heeft gesjoemeld. Hij heeft de VWA zelfs om een uitdraai van zijn administratie verzocht, maar de Warenautoriteit weigert hem dat te geven.