woensdag, 2. oktober 2013 - 10:20 Update: 03-07-2014 0:51

Volkert van der G. kreeg in 2007 incidenteel verlof

Foto van Volkert van der G. | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, mag van de Raad voor Strafrechtstoepassing met vervroegd verlof. Dit heeft de Raad woensdag bekendgemaakt.

Volgens de Raad is het proefverlof toegewezen om Van der Graaf 'voor te bereiden op zijn terugkeer in de samenleving en om – zoals ook de beklagcommissie heeft overwogen – de samenleving te laten wennen aan de terugkeer'.

Van der G. met 'incidenteel' verlof geweest
'Voorts is van belang dat klager (Volkert van der G. red.) al jaren niet meer op de lijst van gedetineerden met een vlucht- of maatschappelijk risico staat en dat klager op 21 februari 2007, zonder dat maatschappelijke onrust is ontstaan, op incidenteel verlof is geweest', valt in de uitspraak van de Raad te lezen.

Volgens de Raad moet staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie een nieuwe beslissing nemen over de verlofaanvraag.

Van der G. heeft al meerdere keren verlof aangevraagd, maar tot nu toe is dat al drie keer geweigerd door de directeur van de gevangenis. Van der G. is tegen de uitspraak in beroep gegaan door naar de beklagcommissie te stappen.

Van der G. zit sinds de moord op 6 mei 2002 vast.