maandag, 13. mei 2013 - 19:12 Update: 03-07-2014 0:58

Weekers hield informatie over toeslagenfraude achter

foto van Tweede Kamer | fbf
Foto: fbf
foto van Tweede Kamer | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft belangrijke informatie over toeslagenfraude voor de Tweede Kamer achtergehouden. Dat meldt RTL Nieuws die over een document van de Belastingdienst in bezit is. In het document komen vele vormen van belastingsfraude naar voren, waaronder die met toeslagen.

De Kamer had unaniem gevraagd om de stukken, maar Weekers wilde er niets over vertellen, omdat het om lopend onderzoek zou gaan, aldus RTL Nieuws. In het document wordt het al 'een structureel probleem' genoemd. Het document gaat over de werkwijze van de daders, waar ze vandaan komen, en er wordt gezegd wat voor straf de rechter heeft opgelegd.
 

Vorige week vroeg de oppositie antwoorden van Weekers in een brief over de Bulgaarse toeslagenfraude. De vragen waren vooral gericht op de 'syteemfraude' met toeslagen, waarover de bewindsman had geschreven. De oppositie wilde onder andere antwoord op hoeveel geld er mee gemoeid is en of de overheid succes heeft met het terugvorderen van de bedragen. Afgelopen vrijdag stuurde Weekers zijn antwoord. D66 is er helemaal klaar mee. Volgens Koolmees is Weekers hiermee 'tot een dieptepunt gedaald'. Omtzigt twittert: "We hebben drie keer om overzicht toeslagenfraudes gevraagd en kregen het niet. Doelbewust achtergehouden dus. Zonder inzicht in toeslagenfraudes kan Kamer voorgestelde maatregelen niet beoordelen. Cruciaal document krijgen we alleen via RTL ." Het ministerie van Financiën wilde geen reactie aan RTL Nieuws geven op het nieuws.