maandag, 10. juni 2013 - 9:11 Update: 03-07-2014 0:56

Werkgevers vrezen voor massaontslag in langdurige zorg

foto van verpleeghuis | fbf
Foto: fbf

De zorgverzekeraar Actiz zegt maandag in de Volkskrant dat de geplande hervorming van de zorg zal leiden tot faillissementen en massaontslag bij verpleeg- en verzorgingstehuizen.

Volgens Actiz zal de omzet van de zorginstellingen halveren als de plannen van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) doorgaan. Actiz baseert zich op onderzoek van accountantsbureau PwC. Van Rijn wil zo'n 3,5 miljard euro bezuinigen op de langdurige zorg en zal maandagmiddag zijn plannen hiervoor in de Tweede Kamer verdedigen.

Volgens de directeur van Actiz, Aad Koster, moet er 'meer regie' van het kabinet komen, zegt hij in de de Volkskrant: "Het gaat nu erg ongecoördineerd. Het beleid van gemeenten is te versnipperd.'' Actiz zegt in de Volkskrant dat zodra de gemeenten verantwoordelijk worden voor de thuiszorg, zij slechts 60 procent van het huidige budget tot hun beschikking krijgen. De organisatie denkt dat dan een fors deel van die begroting opgaat aan salarissen van gemeenteambtenaren die de zorg moeten inkopen en regelen. In de praktijk zou slechts 53 procent beschikbaar blijven voor de zorg zelf.

Provincie:
Tag(s):