donderdag, 19. december 2013 - 10:06 Update: 03-07-2014 0:46

Wiskunde- en informatica onderzoekers krijgen 22,7 miljoen

Foto van trein sporen rails station CS A'dam | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Aan het onderzoeksconsortium wiskunde- en informatica ‘Networks’, waarvan Prof. Dr. M.R.H. mandjes (UvA) hoofdaanvrager is, is 22,7 miljoen euro toegekend. Dit meldt NWO donderdag.

In totaal zes onderzoeksconsortia waarin vooraanstaande wetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten samenwerken, krijgen samen 153 miljoen euro voor langlopend en grootschalig onderzoek.

Deze toekenning valt onder het Zwaartekrachtprogramma van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hiermee geeft zij de Nederlandse wetenschap van wereldniveau de ruimte vernieuwend onderzoek te doen dat internationale doorbraken tot stand kan brengen. Een door NWO ingestelde internationale commissie was verantwoordelijk voor de beoordeling van de voorstellen.

Networks
Networks is een consortium van elf wiskunde- en informatica-onderzoekers van vier instituten met het doel te werken aan de dringende uitdagingen waar grootschalige netwerken ons voor stellen. Niet alleen digitale netwerken maar ook verkeers- en vervoersnetwerken en energienetwerken zijn vaak niet (goed genoeg) berekend op onverwachte situaties. Dit onderzoeksproject richt zich op modelleren, begrijpen, beheersen en optimaliseren van complexe en zeer veranderlijke netwerken.

Categorie: