zaterdag, 1. november 2014 - 10:02 Update: 02-11-2014 13:58

'Afstoten vmbo-afdeling scholen is trend die zich in stilte voltrekt'

'Scholen heffen vmbo-afdeling op om 'witte' leerlingen te trekken
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Om maar wit te kunnen blijven, stoten scholen hun mavo of vmbo-afdelingen af.

De scholen willen 'witte' leerlingen kunnen blijven trekken voor havo en vwo. Dit zeggen onderwijskundigen zaterdag in Trouw.

'Witte' leerlingen krijgen vaker havo/vwo-adviezen. Allochtone leerlingen daarentegen relatief vaker vmbo-advies. De voormalig rector van het Aloysius College in Den Haag Rola Hulsbergen zegt hierover in de krant: 'Scholen die de laatste jaren wel verkleurd zijn, willen hun traditionele, zeg maar witte, cultuur zo veel mogelijk behouden. Dat gaat vaak ten koste van de vmbo-afdeling. Het is een trend die zich in stilte voltrekt.'

Jaap Dronkers, emeritus hoogleraar onderwijssociologie,  is ervan overtuigd dat geen enkele school dit zal willen toegeven, dat ze mavo of vmbo afsplitsen om 'witte' vwo'ers te trekken. UvA-hoogleraar sociologie Herman van de Werfhorst herkent de trend. In de krant laat hij weten dat 'verkleurde scholen allemaal vechten tegen een voorkeur van vwo'ers voor witte scholen'.

Ook allochtone vwo'ers kiezen daarvoor. Kinderen met vwo-advies in Amsterdam Nieuw-West en de Bijlmer vertrekken naar de vooraanstaande scholen in het centrum of Zuid. De brede scholengemeenschappen in deze buurten hebben allemaal moeite om hun vwo-afdeling te vullen, aldus de krant.

Provincie:
Tag(s):