vrijdag, 18. juli 2014 - 9:30 Update: 18-07-2014 23:04

AIDS-expert Joep Lange omgekomen bij vliegtuigcrash Oekraïne

'Joep Lange samen met tientallen deelnemers AIDS-conferentie Melbourne in ramptoestel'
Foto: International AIDS Society
Melbourne/Australië

Op de rampvlucht van Malaysian Airlines, vlucht MH17, bevonden zich tientallen deelnemers voor een AIDS-congres in Melbourne in Australië. Onder hen bevond zich ook de Nederlandse aidsdeskundige Joep Lange (1954). Dit meldt de Washington Post vrijdag.

Lange was samen met tientallen andere congresgangers onderweg naar de 20e Internationale Aids Conferentie in Melbourne die zaterdag 19 juli wordt gehouden.

Lange werd geboren in Nieuwenhagen en studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde daar zijn Master Degree in 1981 en promoveerde in 1987. In 2006 werd hij professor in de geneeskunde aan het Academisch Medisch Centrum (AMC), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en senior wetenschappelijk adviseur van het International Antiviral Therapy Evaluation Centre, Amsterdam . Hij was ook co-directeur van het HIV Nederland Australië Research Collaboration (HIV-NAT) , gevestigd in Thailand. Lange werkte ook voor de Accordia Global Health Foundation Scientific Advisory Board. 

In 2001 richtte hij de Stichting PharmAccess op, een not-for-profit organisatie gevestigd in Amsterdam die er op gericht is om de toegang tot HIV / AIDS therapie in ontwikkelingslanden te verbeteren, en hij was daar voorzitter tot zijn dood. Lange was een voormalige voorzitter van de International AIDS Society (2002-04). 

Lange was ook de wetenschappelijk directeur van HIV [e] Ducation, een online learning systeem voor artsen, verpleegkundigen en counselors werken met HIV-positieve mensen. Hij was ook een oprichter en redacteur van het wetenschappelijke tijdschrift antivirale therapie.

Hij was lid van verschillende verenigingen, waaronder de Amerikaanse Vereniging voor de Bevordering van de Wetenschap, American Society for Microbiology en International AIDS Society.

Echtgenote
Lange en zijn vrouw Jacqueline van Tongeren waren passagiers van Malaysia Airlines Flight 17 die donderdag 17 juli waarschijnlijk werd neergeschoten in de buurt van Hrabove in Oekraïne. 

Verklaring International AIDS Society
The International AIDS Society, initiator van de 20e Internationale Aids Conferentie (AIDS 2014), blijft met de autoriteiten samenwerken om duidelijkheid te krijgen over het tragische verlies van Malaysian Airlines vlucht MH 17 en de effecten die dat heeft op onze congresgangers, onze conferentie partners, en onze gemeenschap als geheel. 

Als erkenning van de toewijding aan de strijd tegen HIV / AIDS van onze omgekomen collega’s, zal de conferentie doorgaan zoals gepland en zullen er mogelijkheden worden gecreëerd om de omgekomen slachtoffers te herdenken. 

Lees alles over:
Categorie: