woensdag, 23. april 2014 - 19:08 Update: 03-07-2014 0:37

AIVD houdt Midden-Oosten scherper in de gaten

Foto van strijder met AK-47 | Sxc
Foto: SXC
Den Haag

Om een betere inschatting te kunnen maken over mogelijke terrorismedreigingen is de AIVD actiever in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dit meldt de geheimendienst in haar jaarverslag.

De zogenoemde Syriëgangers heeft vorig jaar een groot deel van de capaciteit van de AIVD opgeeist. Hier zouden meer dan honderd moslims vanuit Nederland aan de kant van de rebellen te vechten. Hierbij zijn meer dan tien Syriëgangers om het leven zijn gekomen.

Jihadistische netwerken
Niet alleen onderzoekt de AIVD Jihadistische netwerken, maar ook individueel geradicaliseerde moslims (soms bekeerlingen) die niet aan een bepaalde groep verbonden zijn. Geïnspireerd door jihadistische propaganda die ruimschoots beschikbaar is via het internet, zelfstandig overgaan tot het plegen van aanslagen. De aanslagen in Woolwich (Verenigd Koninkrijk) en Boston (Verenigde Staten) in 2013 zijn hiervan recente illustraties.  

Extremisme in Nederland
Het links-extremisme in Nederland wordt gekenmerkt door een grillig verloop met pieken in intensiteit en dreiging. De dreiging die uitgaat van rechts-extremisme blijft beperkt en is minder ernstig dan door links activisten en extremisten, vanuit hun anti-fascistische oogpunt, wordt aangezet. De duiding van de feitelijke dreiging door de AIVD is voor (lokale) bestuurders van belang om indien nodig passende maatregelen te kunnen nemen.